Еркечки Великден

ISBN:
978-954-471-006-4
Размери: 
20 × 14.5 × 0.6 cm
Брой страници: 
64 стр.
Година на издаване: 
2007
Рейтинг: 
0
Цена: 
3,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
3,00 лв.

Сборник с материали от Международната научна дискусия ”Еркечки Великден ‘2006”.

--------------

Това издание включва разработки, изнесени по време на Международната научна дискусия “Еркечки Великден”, състояла се в началото на месец септември 2006 година. Дискусията, в която освен българската колегия, участваха и учени от Финландия и Латвия, бе логичния акцент в организираната от Община Поморие цялостна визия към традицията и културата на Козичино (Еркеч). Диалогът на участниците в дискусията бе предшестван от посещение на селото, при което всички те имаха възможност да съучастват в обреда “Валянка”, да се запознаят с изградения на место етнографски комплекс, да наблюдават непосредствено живота на жителите на селото...

Дори и само съдържанието на изданието показва богатството от проблеми, които повдига историята и културата на селището. Поднесени пред аудиторията като самостоятелни доклади, по време на форума те бяха с интерес изслушвани от присъстващите, но също така и провокираха интересни дискусии. Може само да се съжалява, че част от третираните в дискусиите проблеми не бяха оформени във вид на изложения, за да намерят достойно място в настоящето издание. Но пък тази липса не е ли една отворена врата към бъдещето?

Стъпил през столетията на богатото си културно историческо наследство, в съвременността феноменът “Еркеч” предоставя не по-малко проблеми, свързани с грижата, опазването, деликатното стимулиране на трансмисията на познанието в култура към следващите поколения. Това са все проблеми от кръга на т. нар. културно инженерство, все по-актуално за обществото на 21-вия век. Един от важните аспекти на културното инженерство в съвременността е опирането на съвременните културни процеси върху реални показатели. Единствено така може да бъде постигана и възможно по-пълнокръвна реконструкция на наследеното – тогава, когато тя е базирана на системна документация. Към направеното до тук за Еркеч в това отношение голяма е отговорността на административните власти в областта на културата, както и на институцията на Исторически музей Поморие. Музеят може да се превърне в естествения център за съхраняването и систематизацията на натрупваната документална база, събирана не на последно място и като резултат от активното общуване с професионалисти  от специализираните институции в страната. Институтът за фолклор при Българската академия на науките е открит за такова сътрудничество.

В хода на дискусията “Еркечки Великден” се откри един интересен аспект като перспектива за активна възможност за поддържането на реалната виталност на традицията. Става въпрос за все по-широко популярните осъществявани в Еркеч родови срещи. Възможността за реална среща на поколенията, за културен обмен между тях, е съществена брънка от осигуряването за бъдещите поколения на познанието за култура.

Защото, няма съмнение, в това отношение днес селището има открити проблеми, най-яркият от които въплъщава тъжния образ на училището, в което вече не бие училищният звънец. Това са проблеми от компетенциите на т.нар. “социално инженерство”, открити пред административното ръководство.

Организираните от г-жа Светла Асенова дни, посветени на “Еркечки Великден”, в които участваха български и чуждестранни изследователи, бяха изключително интересни за участниците и плодотворни с резултатите. В последното може да се убеди всеки, който вземе в ръце настоящето издание.

Нека си пожелаем “Еркечки Великден” 2006 да бъде началото на една плодотворна традиция.

Проф. д. изк. Мила Сантова
Директор на Института за фолклор при Българска академия на науките

Съставител: 
Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.