Безбрежност

ISBN:
978-954-471-595-3
Размери: 
20 × 13 × 0.5 cm
Брой страници: 
48 стр.
Година на издаване: 
2020
Рейтинг: 
0
Цена: 
7,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
7,00 лв.

Поетичната книга “Безбрежност” на Малинка Цветкова съдържа кратки стихотворения, но с вътрешна обемност и с многоизмерима житейска мъдрост. Това са лирически синтези с философско-нравствен отблясък. Това са съкровени и изстрадани истини, които поставят за размисъл общочовешки проблеми и изразяват обществено-социалния нерв на днешното драматично време, което е претворено като лично човешко преживяване. Поетесата има широк естетически поглед за красотата на природата и жизнените човешки явления и дава отговор като лична изповед на екзистенциални въпроси за смисъла на битието. Тук има средоточие на материалното и духовното, има живо усещане за човешката преходност и вечност.

Малинка Цветкова умее да се наслаждава естетически на морската безбрежност и на причудливите залези на остров Ибиса, (Испания), където живее; и затова синьото величие на морето е за нея утеха, душевно изцеление и спасителна надежда. Но тя води страстен диалог с “фурията живот” и пита болезнено “защо добрите хора си отиват рано, а лошите живуркат без умора!” Това са въпроси към самата себе си, към своето вътрешно невидимо лице. Така обществените проблеми добиват интимен характер и тя убедително ни сродява със своя изтънчен вътрешен свят.

Тези лаконични поетически форми изграждат привличаща сетивна образност, зовяща за повече човечност. Дори интимните чувства не се изхабяват с годините, а стават една своеобразна духовна вечност. Приятелството и любимият човек пораждат неутолима жажда и копнежност за пълноценен живот. А родолюбието и родният Ботевград са непрекъснато в духовната й същност като критерий за стойността на нейното човешко съществуване.

Академик Марин Кадиев

------------

Безбрежност

Морето се е ширнало в безбрежност.
Поглъщам го със ненаситност пак.
А то погалва ме със синя нежност.
Мечтите ми пътуват като влак.

И всяка е различно оцветена
във гамите на морски хоризонт.
И всяка е с надежда подплатена.
И носи блясъка на теб, Живот!

Морето се е ширнало в безбрежност,
а аз съм птиче, пърхащо с крила.
Ще спра на кораба, наречен “Вечност”.
И след това ще отлетя с тъга...

19 май 2019 г.
Ибиса, Испания

------------

Редактор: 

Коментари

Желая ти много успехи
Рейтинг: 
5
Невероятно стихотнорение , наистина се чувстваш като птица , която се рее над безкрайните морски ширини ,мечтата наистина да обиколиш всичке възможни краища на света не само да ги опознаеш ,но да можеш да стигнеш до всички свои близки хора това е живота .
Рейтинг: 
0
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

8,00 лв.
Отстъпка:
-2.00 лв
Цена
6,00 лв.
9,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
9,00 лв.
8,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
8,00 лв.