Аз не живея, аз горя (2011 г.)

ISBN:
1314-2372-2
Размери: 
20 × 13 × 0.6 cm
Брой страници: 
72 стр.
Година на издаване: 
2011
Рейтинг: 
0
Цена: 
0,00 лв.
Цена: 
0,00 лв.

Материали от Третата национална конференция в Поморие, организирана по случай 100 години от “В полите на Витоша” и Националните поетични празници “Яворови дни”, Поморие, 2011 г.

-------------------

Община Поморие – Дирекция “Образование, култура и вероизповедания” продължава традицията – на 15 юли 2011 г. организира провеждането на Третата национална конференция “Аз не живея, аз горя”. Поводът е конкретен – 100 години от излизането на драмата “В полите на Витоша” от П. К. Яворов и Националните поетични празници “Яворови дни”.

Вярно е това, че основната работа върху драмата “В полите на Витоша” П. К. Яворов извършва през 1910 г. по време на шестмесечната си командировка от Министерството на просвещението във Франция. На 4 декември с.г. той дори завършва първата редакция върху драмата, но завърнал се в България в началото на 1911 г. поетът продължава работата върху драматичното произведение. На 24 януари 1911 г. поетът завършва втората редакция на драмата си, а през м. февруари с.г. сключва договор с издателя Ал. Паскалев за издаването на “В полите на Витоша”. Артистичният комитет на Народния театър на заседание от 10 март 1911 г. взема решение да се започне с репетициите на “В полите на Витоша” и определя хонорара на автора. Излизането от печат на драмата става през м. август 1911 г. Новият сезон на Народния театър в София се открива на 1 септември с драмата на Яворов “В полите на Витоша”. “Софийската публика проявява голям интерес към тази пиеса” – съобщава в. “Вечерна поща”. Всичко това показва, че годината на реализацията на драмата “В полите на Витоша” е 1911.

В работата на Третата национална конференция “Аз не живея, аз горя” участваха: проф. Михаил Неделчев от Нов български университет, проф. д-р Николай Даскалов от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, проф. д-р Яни Милчаков от Университет “Константин Преславски” в Шумен, доц. д-р София Ангелова от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, поетесата Маргарита Петкова и Георги Райков.

Благодарим за любезното съдействие и радушното гостоприемство на НЦСР “Св. Георги” и хотел “Регата” – Поморие, които допринесоха за творческото и делово протичане на конференцията.

В настоящия сборник са публикувани всички материали, без съкращения, от Третата национална конференция “Аз не живея, аз горя”.
От съставителите

Редактор: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

12,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
12,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
0,00 лв.
3,00 лв.
Отстъпка:
-0.00 лв
Цена
3,00 лв.