Артисти с пагони

ISBN:
978-954-471-096-5
Размери: 
20 × 13 × 1.2 cm
Брой страници: 
96 стр.
Година на издаване: 
2010
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

"Артисти с пагони" е кратка илюстрована история на художествената самодейност в ОУ на МВР - Бургас.

----------------

Добра среща, читателю!

С много от вас дълги години работихме заедно в поделенията на ОУ на МВР-Бургас. Сега вместо Окръжно управление се казва Областна дирекция. Съдържанието е същото, с малки изменения в структурите. В началото всеки от нас се е учил, после натрупания опит предавахме на по-младите. Такъв е живота, едни идват – други си отиват.

С много илюстрации в тази книга се опитвам да покажа една част от живота в поделенията. Става въпрос за художествената самодейност, в която талантите изявяваха себе си и поделението, в което служат. За моя радост най-добрите самодейци бяха и сред най-добрите служители.

Аз постъпих на работа през месец февруари 1968 година като следовател в тогавашния Втори участък на МВР-Бургас. Със самодейност се занимавах още като ученик в Мъжката гимназия в Бургас, после в казармата и като студент в София. И когато ме поканиха да се включа в самодейността на МВР, за мен не беше изненада. Самодейност е имало и преди моето назначаване в МВР. Създадоха се условия за разширение, застъпиха се колективи от различни жанрове. В този процес участвах активно и за това пиша от първо лице. Не само аз, цял актив от влюбени в изкуството хора работихме за достойно представяне на МВР-Бургас в окръжни, национални по МВР прегледи и в националните фестивали на художествената самодейност. Безброй са наградите, които артистите с пагони донесоха на управлението.

За съжаление, голяма част от архивния материал, в последните двадесет години е унищожен или захвърлен незнайно къде. Тогава не се правеха снимки както е сега, дори с личните мобилни телефони.

Личният архив на тогавашния фотограф-експерт Андрей Василев не се намери. Албумите към библиотеката на ОУ на МВР също така не се знае къде са. Затова тръгнах от врата на врата при бившите и все още служещи самодейци. Благодаря на Златка Тенева, Коста Ганев, Йорданка Петкова, Кръстю Андонов, Щелияна Кондолова, Иванка Фотева, Георги Долапчиев, Велко Велков, Христо Боев, Веселин Желев, Ангел Синков и много, много други. Не искам да изброявам, защото все някого неволно ще пропусна. Но в последващите страници ще прочетете техните имена.

Благодаря на господата Недко Канев и Велчо Павлов, на Веселин Желев, които, макар и скромно, подкрепиха финансово изданието.

Благодаря на настоящия директор на Областната дирекция г-н Димитров, който нареди и получих част от грамотите и дипломите, останали на таблата пред киносалона в Дирекцията. Историята е като математиката, точна наука. Легендите и преданията са друго нещо. Мнозина обещаха, но не намериха снимков материал. И на тях благодаря за желанието им да помогнат.

Всички грешки в имената са неволни. Става въпрос за събития от преди половин век.

Пожелавам на живите самодейци живот и здраве още дълги години. На децата и внуците им желая да видят на снимките своите баби и дядовци и да си спомнят с добро за тях.

Авторът

Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също: