5 години уъркшоп. Алтернативи на литературния процес

ISBN:
978-954-471-051-4
Размери: 
20 × 13 × 1.2 cm
Брой страници: 
112 стр.
Година на издаване: 
2008
Рейтинг: 
0
Цена: 
5,00 лв.
Отстъпка: 
-0.00 лв
Цена: 
5,00 лв.

От 2003 година в Бургас, в Дом-музей “Петя Дубарова”, всяка година се провежда летен уъркшоп, предназначен за участници (наградени и ненаградени) от Националния литературен конкурс “Петя Дубарова”.

Лятната литературна работилница е резултата от успешно сътрудничество между музея и списание “Родна реч”. За нея мога да говоря обективно – като организатор, и емоционално – като наблюдател на случващото се.

Когато обсъждахме идеята да се създаде подобен формат на “извънкласна” работа с участници в конкурса, честно казано, не бях особено оптимистична. Между фриволно взетото решение и обезпечаването (средства + утвърдени автори, работещи имена в съвременната българска литература, при това навити да се занимават с ученици) на нашето ателие, трябваше да се намери верният път, за да се реализира този проект. Оставих нелеката задача за подбор на лекторите на Алек Попов – главен редактор на сп. “Родна реч”, а ние, от музея, тръгнахме да убеждаваме общинското ръководство колко е ценно това, което се опитваме да направим и как то обслужва в крайна сметка и целите на Националния ни конкурс (гордост на община Бургас открай време). Механизмите проработиха. Общината бе петимна, и все още е, да отпуска почти всяка година необходимите средства (за което сме безкрайно благодарни), а съвременни български писатели започнаха да идват на “серии” и съвестно да изпълняват поетия ангажимент. До момента гостуващи лектори в творческата ни работилница са били Алек Попов, Бойко Ламбовски, Георги Господинов и Кристин Димитрова.

В моята представа настоящото ни творческо ателие възражда една стара традиция – семинарите, организирани и провеждани от списание “Родна реч”. За тези семинари черпя сведения от архивите, но те са достатъчни като “пътепоказател” в произвеждането на творчески поколения, оставили своя отпечатък в българската литература. Добрата комуникация между кандидат-творците и утвърдените автори има потенцията да остойности всяка литературна продукция.

И така, в уютния хлад на конферентната зала на Дом-музей “Петя Дубарова” се разполагат около двайсетина ученика, притеснени от авторитета на лектора и в очакване на поредното (училищно по тип) насилие над производителната роля на тяхното съзнание. Със сигурност подобни притеснения изчезват, когато се убедят, че авторитетната фигура пред тях е емпатийно настроена и много по-близко до екстремната настройка на младите участници, отколкото до наставническите дидактики.

Експериментът започва. Всякакви теоретични постулати за литературното писане отпадат. В своеобразна интеракция, във взаимно споделяне и търсене на смисъл в споделеното, младите кандидат-творци разказват, рефлектират, дискутират, афектират се дори, експериментират заедно в лабораторията на литературата и така, докато преживеят екстаза от добрите получени резултати. Творбите им, родени в подобни експериментални условия на работа, намират своите основания не само в провокативната настройка на младежкото съзнание, но и в една вече качествена литературна реалност. Знания, творчески умения и езикова култура се усвояват безпроблемно в породената игровост на “занятието”.

Дано не звуча патетично, но с гордост мога да кажа, че нашият уъркшоп влиза в парадигмата на т.нар. “дискурсивни форуми” – безусловно и в същото време елегантно.

Трайният ефект от подобно събитие ще се определи от неговото традиционно установяване като формат на работа с учениците, изкушени от словото. Дай Боже, то да е обезпечавано още дълги години!

На нас ни остава да следим резултатите, помествани всяка година на страниците на списание “Родна реч”, да се радваме на младата продукция и да стимулираме не само появата, но и трайното утвърждаване на подобни събития.

На гостуващите ни лектори пожелаваме да са (все така) всеотдайни и щедри в споделянето на критическия си и творчески опит в литературата.

А на участниците ни – успех!
Елица Дубарова,
главен уредник на Дом-музей “Петя Дубарова”

Съставител: 
Често задавани въпроси и отговори
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите

Посетителите, които разгледаха тази книга, видяха също:

15,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
15,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.
0,00 лв.
Отстъпка:
0,00
Цена
0,00 лв.