В Бургас ще вдигат паметник на Калата

В разгара е инициатива за изграждане на бронзова скулптура на Георги Калоянчев в реални размери. Тя ще бъде поставена в родния му град Бургас.
Дата: 
вторник, 2 September, 2014
Категория: 
Зам.-кметът по “Култура и Образование” г-жа Йорданка Ананиева показва тениските с лика на Калоянчев с мотото – “Дарявам за Калата”

В разгара е инициатива за изграждане на бронзова скулптура на Георги Калоянчев в реални размери. Тя ще бъде поставена в родния му град Бургас.

Инициативата за набиране на средства чрез благотворителни прояви е на Община Бургас, Обществен дарителски фонд, Дружество на художниците, Държавна опера – Бургас, Бургаската художествена галерия, Лайнс клуб Виа понтика, Зонта клуб Бургас, Ротари клуб Бургас Пиргос, Интеракт клуб Бургас.

Според “Пресцентъра” на Община Бургас, почти 10 000 лв. са дарени до момента за изграждане на бронзова скулптура.

 “За цялостното изграждане на скулптурата са нужни 80 хиляди лева. Част от тях сме вече сме осигурили”, обясни на пресконференцията днес зам.-кметът по “Култура и Образование” г-жа Йорданка Ананиева.

“През следващите три месеца сме планирали няколко културни прояви с благотворителна цел – театралната постановка “Диагноза: Едит Пиаф” в Драматичен театър “Адриана Будевска” на 25 септември, спектакъла “Среща в спомена” на Нешка Робева на 30 октомври, две представления за деца и ученици в Куклен театър Бургас и ДТ “Адриана Будевска”, обясни Георги Николчев – председател на Обществен дарителски фонд – област Бургас.

Специално за кампанията са създадени тениски с лика на Калоянчев с мотото – “Дарявам за Калата”. Те са на стойност 20 лв. и могат да бъдат закупени от павилиона “Морски знаци” в близост до сградата на Община Бургас, както и на всички концерти и специални събития, които са част от кампанията. Всички приходи от продажбата на тениските ще отидат за паметника на именития актьор.

“Георги Калоянчев е значима фигура в българското кино и театър и мисля, че е редно средствата за паметника да бъдат събрани именно чрез културни прояви” – допълни г-жа Ананиева, като изрази своята надежда до края на следващата година скулптурата да стане реалност.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите