Трендафилка Янева представи своята книга “Словесни картини от Айтос”

Дата: 
вторник, 22 March, 2016
Категория: 

На 21 март 2016 г., в деня на настъпващата пролет и в световния ден на поезията, Трендафилка Янева-Апостолова  представи своята нова книга “Словесни картини от Айтос”. Книга, събрала ведно вълненията на Янева, чувството й за справедливост, възхищението й от големите айтоски имена, желанието й да помогне чрез словото, и разбира се – привързаността й към регионалния айтоски вестник “Народен приятел”.

Мястото на събитието бе залата на Военен клуб – Айтос. Водещата на премиерата Костадинка Митева, дъщеря на авторката на книгата, поясни, че нямат нищо общо с военните дела, но изказа своята (и на авторката на книгата) благодарност към управителя на Дома – г-н Илариев, за сърдечното гостоприемство.

Книгата по същество е сборник статии, публикувани през годините във в. “Народен приятел” от безспорния доайен сред най-дългогодишните му сътрудници – Трендафилка Янева. В продължение на близо половин век, Янева сътрудничи на местния вестник, най-вече с желанието да покаже на айтозлии личностите, които от скромност, винаги остават встрани от светлините на прожекторите. За тях, Янева намира най-точните, добри думи.

Авторката на книгата разказа за творческия път и как събраните безредно ръкописи и изрезки от вестници, благодарение на помощта на нейното семейство и най-вече на редактора на книгата – Катя Костадинова, бавно, но сигурно се претворяват в една бъдеща книга-сборник, която вече е факт и е пред своите читатели. Изказа своята благодарност към всички, които са я подкрепяли в нейното начинание.

Костадинка Митева направи обзор на съдържанието на книгата, подкрепено с мултимедийна презентация, дело на нейния син (и внук на авторката) Янислав Митев, който е и автор на корицата на “Словесните картини”. Съпругът на Костадинка Митева – Живко се погрижи за музикалното оформление с изпълнението на поредица познати и обичани български песни от близкото минало.

Ветераните от Група за стари градски песни “Реверанс” към Военен клуб – Айтос, с ръководител Величко Апостолов, също се включиха в музикалните поздрави.

По няколко думи за книга споделиха: редакторът Катя Костадинова и издателят Денчо Михов.

“Благодарим на Трендафилка Янева за дългогодишните безкористни търсения, за постоянството и за тези прекрасни словесни картини, които са част от историята на Айтос. Благодарим за прекрасните словесни картини...” – затрогнато завърши своето изложения главният редактор на вестник “Народен приятел” Катя Костадинова.

Поздравления към авторката за новата книга и цветя отправиха и нейни приятели от присъстващите в залата, като най-обстойно експозе за труда на Трендафилка Янева направи г-н Атанасов – дългогодишен учител по история.

Вечерта завърши на свободни разговори и, разбира се, автографи от авторката за всички, пожелали да притежават книгата с късчета от живата история на своя град.

Да пожелаем “На добър час!” на “Словесните картини” и на авторката – Трендафилка Янева, и се надяваме да продължи своя неуморен труд по събиране и популяризиране на малко известните факти за своя обичан град!

-------------------

Трендафилка Янева-Апостолова,  “Словесни картини от Айтос”, Б., 2016  г.

-------------------

Водещата на премиерата Костадинка Митева, дъщеря на авторката на книгата, представи книгата
Съпругът на Костадинка Митева – Живко се погрижи за музикалното оформление с изпълнението на поредица познати и обичани български песни от близкото минало
Ветераните от Група за стари градски песни “Реверанс” към Военен клуб – Айтос, с ръководител Величко Апостолов, също се включиха в музикалните поздрави
Вечерта завърши на свободни разговори и, разбира се, автографи от авторката за всички, пожелали да притежават книгата с късчета от живата история на своя град
Авторката с двете си дъщери
Редакторът на книгата - Катя Костадинова, с авторката

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите