“Светулки в мрака” – една вълнуваща криминална история

Дата: 
четвъртък, 4 March, 2021
Категория: 

„Светулки в мрака“ – една вълнуваща криминална история

Дебютният роман на Теодора Ирикова ни потапя в една вълнуваща и заплетена история, в която никой не е този, за когото се представя и нищо не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е просто криминален трилър, отвеждащ ни по следите на престъпление. Това е книга, в която всеки може да се припознае, книга в която всеки може да открие своето послание – в напрегнатите моменти на лъжи, корупция и престъпления, в миговете на любовта, която неусетно се оказва най-голямото ни спасение, в борбата със собствените ни демони.

Романът ни отвежда зад кулисите на редакция „Витоша“, издаваща най-известният онлайн вестник в България. До скоро никому известният журналист Мартин Молеров придобива особена популярност след серия от репортажи за корумпирани медици. Събитията заемат неочакван обрат, когато на пръв поглед нелеп пътен инцидент поставя живота му на карта. Но дали става въпрос за обикновена катастрофа?Дали някой не се опитва да запуши устата на репортера и да го накара да замълчи завинаги?Колко страшна и ужасна може да е тайната на Молеров?

Разследващият журналист Мила Робева и нейният помощник – стажант Янислав Абрашев започват собствено разследване, поставяйки си нелесната задача да достигнат до истината, дори да се наложи да заплатят за това с кариерата си, а може би дори и с живота си.

Кървавите следи на престъплението водят до шокиращи разкрития, свързани с конспирация от най-високо ниво. „Веригата“ на корупция тръгва от най-ниските и води до най-висшите етажи на властта. Паяжината на организираната схема е оплетена на всяко ниво. Ще съумеят ли нашите герои да разплетат интригата и да стигнат до края? А дали тази високоорганизирана мрежа ще ги допусне да „влязат в нея“ или ще ги погуби? Или както се казва в книгата: „... започнали сте една война, която не може да спечелите. Вие сте един малък оловен войник с очукани крайници, а ние сме цяла армия. Ние сме системата, скъпа! Не можеш просто да ни дръпнеш шалтера и да ни изключиш...“.

Мираж ли е истината? Съществува ли „справедливост“ в общество, затънало в корупция, поквара, падение и разложение, където подкупничество, продажничество, поквареност и деморализация са на особена почит?

Ще успеят ли нашите герои да дръпнат превръзката от очите ни или „оловните войничета“ ще бъдат стопени – ще разберете след като прочетете романа.

Книгата на Теодора Ирикова е написана изключително увлекателно, грабващо, чете се „на един дъх“ и въпреки натрапваното с годините становище, че „криминалетата“ са „лек“ и „несериозен“ жанр, романът поставя пред читателя редица въпроси, върху които да се замисли и на които да се опита сам да намери отговор.

Романът е посветен на всички журналисти, които са се осмелили да поемат по трънливия път в търсене на истината, с надеждата да ги има, да бъдат себе си и да отстояват правотата на своите позиции. Да запазят своя ентусиазъм и чувство на справедливост в борбата – да бъдат корективите в обществото. Дали Теодора Ирикова вярва, че може да бъде изградено такова общество? Вероятно да, или поне храни в себе си частица надежда във възможността на тази презумпция, иначе защо би написала тази книга!

А защо „Светулки в мрака“? Отговорът е в самата книга. Ще си позволя само един цитат от нея, един романтичен разговор между Мила и Ян:

– Мисля си... как къщичките на Бояна са накацали като светулки в мрака на планината. Божествено е!... Знаеш ли, не съм виждала светулки от години. Едно време, когато бях малка, обичах да ги наблюдавам пред къщата на баба. Опитвах се да ги гоня, да ги уловя, но никога не успявах. Сякаш не бяха истински! Премигваха – аз протягах ръце – а те изчезваха в тъмнината. Така, както се бяха появили. Сякаш от нищото. И пак отиваха натам. Като илюзия, като сън, като привидение.
– Аз също не съм виждал светулки, откакто бях дете. Явно са на изчезване.
– Жалко, толкова са красиви... вълшебни... сякаш от един друг свят... Може би наистина оттам идват и там се връщат. Далеч от очите на хората, които не ги заслужават.

А може би и ние, прочитайки тази книга, ще потърсим и открием себе си, своята правота, своята светлина, своите светулки в мрака!

Прочетете тази книга и ще откриете отговора!

--------------
Теодора Ирикова, #Светулки в мрака, роман, 2021.
--------------

 

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите