Стефан Апостолов представи “Бургас и морето” в Клуба на моряка в Бургас

Дата: 
петък, 9 December, 2016
Категория: 

На 8 декември 2016 г. в Клуба на моряка в Бургас, пред моряшката общественост се представи най-новата книга за Бургас, “Бургас и морето”, на Стефан Апостолов.

Представянето на книгата се водеше от капитан Христо Мушков к.д.п. – управител на Клуба на моряка; гост на събитието беше г-н Лазар Янев, дългогодишен генерален директор на ДСО “Рибно стопанство” – Бургас.

Книгата представи философът, журналист и приятел на автора и Клуба на моряка г-н Георги Райков. Той обстойно разгледа засегнатите теми в книгата от 1800 г. до 2014 г. включително. Спря се подробно на историческото развитие на Бургас, построяването на първата българска църква и първото българско училище в града, построяването на пристанището, изграждане на индустриализацията, развитите на леката и тежката промишленост, нефтопреработването, културно-просветно дело и др.

Георги Райков отдели специално внимание на работата на общината през годините, като засегна дейността на някои от по-изявените кметове, както и областни управители. Не пропусна да посочи как е създадена най-бургаската песен “Бургаски вечери” и вокално инструменталната група “Корали”.

Капитан Мушков даде думата на редактора и издателя на книгата д-р Денчо Михов. Той първо посочи, че книгата е едно задълбочено изследване на развитието на Бургас от преди два века до наши дни. За да се напише такава книга не е необходимо да си философ, филолог, или историк. Такава книга може да напише само един родолюбец, човек с много голямо желание и любов, човек силно свързан с развитието града и имащ поглед върху производствено-промишлените дейности, както и върху развитието на общинските и обществените дела в града. Разказа как издателството прави книгата над пет месеца, докато всички детайли се изпипат по нея. Накрая препоръча, книгата да се притежава във всеки дом, от всеки бургазлия.

Капитан Мушков даде думата на автора Стефан Апостолов, който благодари на г-н Георги Райков за задълбоченото представяне на книгата. Той каза, че морската тема е засегната подробно от началото на книгата, та дори и последната глава е на морска тема – новият круизен терминал и новата морска гара. Благодари на всички присъстващи станали съпричастни на представянето на книгата пред морската общественост.

Накрая предложи да подари на публиката три свои книги – “Остров Св. Анастасия”, “Балканската война” и “Линията Мидия-Енос”, при зададени три въпроса и получени три верни отговора, от теми разглеждани в посочените книги.

След раздадените награди авторът покани гостите, на чаша вино да обсъдят в свободен разговор най-новата книга за Бургас, “БУРГАС И МОРЕТО”.

---------------

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите