“Сладкарница за насекоми” – свежо детско творчество

Дата: 
сряда, 3 December, 2014
Категория: 

Вземайки в ръцете си новоизлязлата поетична антология “Сладкарница за насекоми” (издателство “Либра Скорп”), изпитах желание, ако можех, да се върна в детството, в нежното лоно на всеобхватното доверие във всичко и всекиго. Тъй като усещането от съприкосновението с книги, написани за деца от възрастни, и произведения, родени от детския талант и въображение, е твърде различно. Когато се четат литературни творби за деца, винаги се забелязват, дори под формата на загатнати и прокраднати под умишлено опростената словесна нишка, поучителни послания. А те неизменно са носител на мъдро задълбочения поглед и житейската опитност на възрастния зрял автор. И това е неизбежно. Тъй като именно в образното представяне на света под формата на стихове, приказки, повести или романи е един чудодеен способ да се предадат истините за взаимоотношенията, приятелството, верността, предателството, неминуемите болки и справедливата радост при победа на благородна кауза… Това го умеят възрастните поети и писатели. И смисълът на истинското творчество за най-малките е не да бъде прекалено дидактично или пък да дава отговори наготово, а да провокира детското въображение и да подтикне читателите да открият в себе си неизменно заложеното у всяка детска душа позитивно отношение към света.

По друг начин, обаче, стои въпросът с творчеството, писано от деца за деца. И като емоционален отзвук у самите читатели, и като характерология на литературните послания. Именно затова приех с подчертано любопитство и не без доза възхита детската поетична антология “Сладкарница за насекоми”, сътворена от възпитаниците на Начално базово училище “Михаил Лъкатник” – Бургас от класа по свободно избираема подготовка (СИП) по изящна словесност, воден от поетесата Роза Боянова. Сборникът, който е с впечатлителния обем от 133 страници, е издаден по повод 25 години от основаването на НБУ “М. Лъкатник” и 10 години от успешната творческа дейност на СИП по изящна словесност към елитното бургаско училище. Имайки предвид ерудицията и дългогодишния опит на поетесата Роза Боянова, която по майчински се грижи да открие таланта у малките поети, за да може той да избуи и се разкрие в  пълния си капацитет, не са учудващи успешните поетични попадения на младите автори. Роза Боянова е пословична в работата си по насочването и творческото (не еднотипно и не унифициращо) структуриране на поетичните дарования. Под нейното покровителствено “крило” излетяха и емблематичните “Митични птици”, които станаха символ на новаторските и свежи идеи, витаещи в бургаското поетично пространство в неговия младежки вариант.

В работата с най-малките (деца от 7- до 11-годишна възраст), чиито творби са заслужили място в антологията “Сладкарница за насекоми”, Роза Боянова е открила, съхранила, дала насока за развитие и мултиплицирала най-ценното – индивидуалността на крехките по възраст творци, тения любопитен поглед върху многообразието на нещата, случващи се в детския им свят, способността им да превъплътяват настроението си в стихотворна форма. Очарователен, свеж, ярко обагрен, почти натуралистичен е поетичният език на представените в книгата автори – но не в лошия смисъл, а като реалистично детско световъзприятие. В първата част на “Сладкарница за насекоми” “Устно творчество на деца” със симпатичното подзаглавие “които още не могат да пишат”, са поместени стихотворения игри, в които са направени закачливи компилации на оригинални хрумвания на отделни участници в поетичния курс. Така отделните стихчета получават привкус на “пощипнати от тук и там” детски настроения, умело подбрани и организационно подредени в цялостна смислова форма. Ето, например, едно колективно създадено стихотворение – игра, което се чете с удоволствие.

НЕЖНО СТИХОТВОРЕНИЕ
Работи, работи, сърчице! (Добриела)
Ще те галя със златно перце, (Ванеса)
ще ти кажа с нежни думи (Стефани)
кой във мен се влюби (Пепа)
как изглежда любовта (Веселина)
и къде живее тя. (Пепа)
Всички знаят, че е в теб (Стефани)
и е сладка като мед! (Пепа)

В раздела “Творческо писане на деца от 8 до 11 години” са събрани поетичните творби на над 30 деца, всяко от които е пресъздало емоционалния отзвук на случки от ежедневието си, или пък е намерило оригинален начин за запечатване върху белия лист на моментни изживявания. 9-годишната Дара Гуджунова (на нейното едноименно стихотворение е кръстена и антологията “Сладкарница за насекоми”) дори е илюстрирала творбите си със свои рисунки, които допълват образно поетичните послания. Витални, пределно искрени, искрящи, напористи, по детски чисти, са посланията на антологията.

Като мозайка от преплетени настроения, всяко от които неповторимо и закодирало в себе си уникалността на детството, са отделните творби-гатанки, акростихове или просто импресии под формата на поезия. Ето как вижда от призмата на детското си светоусещане вечната философска дилема за единоначалието и драматичното противоречие между добро и злото 9-годишният Иван Ралев:

КОЛЕЛОТО НА ДОБРОТО
Понякога доброто е в мен
и зимният ден не е студен.
Ала, когато злото го скрива,
усмивката ми става крива.
Затова аз ще го защитя,
колелото на късмета ще завъртя
и доброто ще победи,
за да няма повече беди.

По-добър завършек от беглия коментар за една книга, която заслужава да бъде прочетена – и от деца, и от възрастни, не би могло да има. Тъй като непоколебимият оптимизъм на едно дете е символичният образ на смелото и мотивирано пристъпване към бъдното и на неизтребимата вяра, че все пак има надежда – не относно някакъв имагинерен свят на съвършенството, а за един реален, пълнозвучен живот на справедливостта. А децата са най-чувствителни към нея.

---------------------

Роза Боянова (съставител), “Сладкарница за насекоми”, Бургас, 2005.

---------------------

Публ. във в. “Компас”, 5 юли 2005 г.

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите