Премиера на летописната книга “Ново Паничарево. История, бит, култура”

Дата: 
сряда, 23 September, 2015
Категория: 

На 18 септември 2015 ч. в читалището в с. Ново Паничарево се състоя премиерата на летописната книга за китното селце, сгушено в полите на Странджа – Ново Паничарево.

Официални гости на събитието бяха: д-р Димитър Германов – кмет на Община Приморско, г-жа Захарина Неделчева – общински координатор на ПП “ГЕРБ” за община Приморско, директорът на Държавно горско стопанство Ново Паничарево – инж. Горо Горов, общински съветници и бизнесмени.

Официалната част откри кметът на с. Ново Паничарево – г-жа Яна Жекова. Тя изрази своето вълнение от реализирането на първата летописна книга за селото и изказа своята благодарност към всички, които са подкрепили родолюбивото начинание.

Книгата представи бургаският писател Ваньо Вълчев. Авторът на книгата Атанас Радойнов в своето пространно експозе разказа за работата по книгата, факти от историята и личности от Ново Паничарево, които са го впечатлили.

Отношение по книгата взе и г-н Костадин Русенов, бивш кмет на Ново Паничарево, който наред със задоволството, че родното му село вече има своята записана история, посочи и някои слабости в книгата; разбира се според него тези пропуски по никакъв начин не омаловажават трудът по книгата и постигнатия резултат.

Поздравления към автора на книгата, към кмета и към всички новопаничарци изказаха и кметът на Община Приморско г-н Димитър Германов, и директорът на Държавно горско стопанство Горо Горов.

Думата взе и инж. Стефан Апостолов – краевед и изследовател на Югоизточния регион, потомък на бележития новопаничаревец Страти Димитров. Инж. Апостолов връчи своя специален подарък към кмета Яна Жекова – екземпляр от обемистото си изследване “Линията Мидия-Енос”, в което са описани и моменти от историята на с. Ново Паничарево.

Всички присъстващи на специалния празник на селото получиха подарък – от името на г-жа Яна Жекова – екземпляр от новата летописна книга за с. Ново Паничарево.

Поздрав за празника на новопаничарци изнесоха и женската и детската фолклори групи към селото.

Да пожелаем “на добър път” на книгата и много-много успехи на всички, допринесли съхранената историческа памет за селото да се претвори в писано слово!

--------------

Атанас Радойнов, “Ново Паничарево. История, бит, култура”, Бургас, 2015 г.

--------------

Кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов поздравява всички новопаничарци с новата летописна книга
Кметът на с. Ново Паничарево - г-жа Яна Жекова - изказва своите благодарности към всички, участвали в създаването на книгата
Поздрав за празника от женската фолклорна група с. Ново Паничарево

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите