Представяне в Чикаго на мемоарната книга на Илия Консулов “Наказани таланти”

Книга за един живот, или историята на една епоха.
Дата: 
сряда, 16 March, 2016
Категория: 

Представяне в Чикаго на мемоарната книга на Илия Консулов “Наказани таланти”
Книга за един живот, или историята на една епоха

На 13 март 2016 г. в Православен храм “Свети Иван Рилски”, Чикаго, беше представен поета Илия Консулов с новата му биографична книга “Наказани таланти”. За първи път беше осъществено представяне на творец съвместно от Съюза на българските писатели в САЩ и по света и от Творчески съюз “Творци без граници”, чийто секретар е Илия Консулов.

Събитието откри председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света Георги Богат, който накратко разказа своите впечатления от Илия Консулов като човек и поет.

Райна Недялкова – председател на Творчески съюз “Творци без граници”, съставител и редактор на биографичната книга “Наказани таланти”, представи Илия Консулов в два аспекта: като автор на биографичната книга и като идеолог на Алманаха “Маскарад”, който излезе от печат през септември 2015 г.

Преди да представи биографичната книга “Наказани таланти”, Райна Недялкова разказа на публиката за дейността на творчески съюз “Творци без граници”, за сборника “Маскарад” и участието на Илия Консулов в него:

“Казвам се Райна Недялкова и представям Творчески съюз “Творци без граници”, като негов създател и председател. Съюзът съществува от 2007 г. Първоначално бе създаден като интернет общество, но вследствие активната си дейност сега е съюз, обединява български творци от различни области на изкуството и от различни краища на България и света. Основната идея на Творчески съюз “Творци без граници” е съхраняване на българския език и култура, откриване на нови творци и подпомагане издаването и разпространението на книги. Само през първата година от създаването имахме издадени повече от 20 книги и подготвени за печат още толкова. Първата книга, която публикувахме, беше дебютната стихосбирка на Женя Димитрова “Ти си мое пристанище”, която е един от най-активните членове, както и Камелия Мирчева, Алекс Болдин, Илия Консулов, Лили Паслиева, Стела Спиридонова, Стайка Должева, Марияна Праматарова и др. През различни периоди от дейността на съюза се включваха активно различни творци.

Част от дейността на творческия съюз е конкурса за детска рисунка “Нарисувай моята приказка” в трите си успешни издания: “Ежко за дърва”, “Да купиш камила”, “Лисина броилка” и изложбите от рисунките на децата, представени в Чикаго.

През август 2010 г. в Бургас бе проведен пленер с участниците в конкурса. През 2011 г. в Пловдив бе проведена първата реална среща на членовете на съюза. През 2012 г. бе проведена първата онлайн презентация в Чикаго на Милен Жеков – дърворезба.

Но най-грандиозният проект, осъществен досега от Творчески съюз “Творци без граници”, е Алманахът “Маскарад. Истината през перото на творците”, който беше осъществен под моята редакция по идея на Илия Консулов и с участието на 45 автори. Книгата обединява различни жанрове – проза, поезия, рисунки, карикатури, снимки, сентенции. Цялостната дейност на творчески съюз “Творци без граници” се осъществява с доброволния труд на членовете, а сборникът “Маскарад” е изцяло финансиран от авторите.

Но тази книга не е просто сборник с творбите на различни автори. Това е истината за настоящето, близкото и не толкова близко минало, пресъздадена през перото, но и през сърцата на авторите. Това е любовта към Родината, но и гнева към политическата система. Това е сарказмът към живота, но и надеждата за борба. Това е онзи стремеж към непримиримост, който има единствено предназначение – да извърши промяна: промяна в мисленето, промяна в действията, промяна в начина ни на живот. В този смисъл тази книга е история и има за цел да съхрани истината за нашето съвремие и да бъде преграда срещу късата памет на хората. Защото историята и събитията се повтарят, грешките също, единствено поради късата памет.

Всъщност, четейки тази книга откриваме приликите през годините и сме провокирани да си зададем много “Защо”? Може би, давайки си сметка къде е нашето място, нашето участие, нашата позиция, ще намерим и отговорите на тези “защо”. Защото в маскарада на този живот запазването на личностните ценности, съхраняването на българският език и култура, и не на последно място оцеляването на българският род са онези важни “защо”, заради които си струваше труда да бъде създадена тази книга. В тази книга няма увъртане, няма псевдоними, няма измислици. Има само истина. Истината, която има едно единствено предназначение – да съхрани паметта.

Илия Консулов е идеологът на тази книга: Истината през перото на творците – онази истина, която всеки творец носи в творчеството си и описва времето, за което е написано. Истината, която да попречи подмяната на българската история, на което сме свидетели през последните години.

Алманахът “Маскарад беше представен на 11 септември 2015 година в Бургас. На 20 септември беше излъчен репортаж за книгата в новините по БНТ. Книгата беше представена на първия фестивал на българската култура през октомври 2015 в Чикаго, на 28 януари 2016 г. беше представена в Столична библиотека, София. На 20 февруари 2016 г. по телевизия “Скат” беше осъществено предаване за Алманаха и за Творчески съюз “Творци без граници”. Започна втори етап на проекта “Маскарад” с авторско представяне на участниците в алманаха и на членовете на Творчески съюз “Творци без граници”. Тази книга беше осъществена по идея и с подкрепата на Илия Консулов. В този смисъл, мога да кажа, че тя е и негова.

Биографичната книга “Наказани таланти”, която представяме днес, е книга за един живот, или по-скоро историята на една епоха. Тази книга, както и цялостното творчество на Илия Консулов, е отражение на неговия живот. Там е заложена тънката нишка на истината, която винаги е успявала да се съхрани в паметта на хората. Там е заложена мъдростта, онази съвсем обикновена, истинска мъдрост, без натруфени и напарфюмирани думи, простичката, ежедневна мъдрост, извлечена от чувствителното сърце на поета, преминала през буреносните облаци на спомените, за да ни внуши: “Да верваме в доброто и във Бог”.

Поемайки своя житейски път на 6 юни 1933 г. от село Величково, Пазарджишко, през бурните младежки години в Пазарджик, перипетиите на емигрантството, далеч от семейството и Родината си, Илия Консулов достига до оня връх в своя живот, където с удовлетворение може да каже: “... и от нищо не ми пука”.

Тази книга не е просто биографични бележки. Това е разказ, който докосва сърцето на читателя със своята искреност и непринуденост и го провокира да потърси своята истина, да заеме своя позиция. Защото всеки има своята истина, но в крайна сметка истината е една – тази, която чувстваме със сърцето си. С пожелание за успех на биографичната книга на Илия Консулов “Наказани таланти” и нови творчески вдъхновения на автора. А защо заглавието е “Наказани таланти”? – отговорът е в самата книга. На добър час!”

Така Райна Недялкова представи Илия Консулов, неговата нова книга “Наказани таланти”, участието му в Алманаха “Маскарад” и неговата дейност като секретар на Творчески съюз “Творци без граници” и прочете стихотворението му:

Да вярваме в доброто
Колко пъти изпадах в неволя,
в душата ми се бури разиграли,
една надежда – на Бог да се помоля
и мислено ръка ми свещ запали.
В Христовото разпятие щом се вглеждам
на душата ми от ядове олекне,
смирен и тих глава и поглед свеждам,
ръката ми за мъст била – омекне.
Пречистен от горчилката в живота
почувствам се и подсилен и свеж,
по-леко нося кръста към Голгота
и ражда се в мен следващи стремеж.
Днес звън камбанен нека пак се чува!
Той химн е на доброто, а не тревога!
В живота разум нека пак празнува.
Да верваме в доброто и във Бог!

1990 г., Чикаго
Илия Консулов, “Единакът”

Добри Карабонев представи творческата биография на поета Илия Консулов:

“Илия Консулов е роден през 1933 г. в с. Величково, Пазарджишка област. Завършва гимназия и икономически техникум в Пазарджик. През 1967 г. емигрира през Югославия. Осем месеца престоява в емигрантски лагер в гр. Латина, Италия, после заминава за САЩ. За няколко месеца е в гр. Форт Уейн, щата Индиана. По-късно се премества в града на автомобилната индустрия Детройт и работи в заводите на “Дженерал мотърс”, дивизия “Шевролет”, но за кратко. Дългогодишен гражданин на Чикаго, щата Илинойс. Пише поезия. Издадени книги: “Есенни тъги”, “Тръпки от младостта”, “Единакът” – поезия и мемоарната книга “Наказани таланти”. Един от основателите на Творчески съюз “Творци без граници”.”

Добри Карабонев представи на публиката поемата на Илия Консулов “Леб, другари”, която е публикувана в сборника “Маскарад”.

След това Илия Консулов отговаря на въпроси на присъстващите и разказа вълнуващи случки от своя живот, които не са описани в книгата. Срещата продължи с почерпка и разговори с Илия Консулов, като се опитаха да разберат кои са наказаните таланти на автора на мемоарната книга.

Книгата “Наказани таланти”, както и алманаха “Маскарад” могат да бъдат поръчани във фейсбук страницата на творчески съюз “Творци без граници”, в магазин “Малинчо” в Чикаго, или на имейл tvorcite@gmail.com.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите