По-добри карти за кубинските разузнавачи

Автор: 
Дата: 
сряда, 3 September, 2014
Категория: 
Петимата кубински разузнавачи

Един апелационен съдебен състав в Атланта /федералния щат Джорджия/ обяви невалиден процесът срещу осъдените през 2001 година с тежки присъди петима кубински разузнавачи в Маями /Флорида/. Те са имали поставена задача от органите за сигурността на тяхната страна да се внедрят успешно в антикубинските емигрантски банди в североизточните райони на САЩ, да ги инфилтрират и събират данни за готвени саботажи и атентати в Куба, за които своевременно да информират, за да бъдат предварени терористичните актове в тяхната социалистическа Родина.

След дългогодишна дейност разузнавачите от Хавана биват разкрити и арестувани от контраразузнавателните американски служби във Флорида – 1998 година. В продължение на 17 месеца прекарват арест в единични килии. Обвиняват ги в шпионаж, независимо от това, че не са провинени в никакви действия, насочени срещу САЩ. Най-тежкото обвинение се състоеше в “намерение” за убийство, защото заплануваните диверсионни полети на терористичната мрежа “Brothers to the Rescue” срещу Куба са съобщени своевременно там, благодарение на което става възможно обстрелването и свалянето на участвалите в акцията самолети.

През есента на 2000 година започва съдебният процес. Той трае седем месеца. Обвинението в убийство се отнася за всички обвиняеми с изключение на Герардо Хернандес, който успял да се вмъкне, внедри преди това в терористичното самолетно ято. За него прокурорът отменя обвинението си за убийство.

През юни 2001 година в Маями – крепостта на антикубинската мафия – една съдебна заседателна комисия признава за виновни петимата патриоти, потвърждавайки всички пунктове на обвинението. Враговете на Куба триумфират. Пред насочените телевизионни камери местният шеф на криминалната полиция и шефът на мафията Базулто поривисто се прегръщат.

Няколко месеца по-късно бе обявен размерът на наказанието: до 15 години и две доживотни присъди плюс 15 години /за Герардо Хернандес/. Маямската петорка – така ги наричаше североамериканската преса, в Хавана ги тачеха като петимата кубински герои, бяха отведени да излежават присъдите си в най-строгите и сигурни затвори в различни места на страната, разпределени поединично и отдалечени на хиляди километри един от друг.

Защитниците подадоха възражения. Така делото стигна до Щатския апелативен съдебен състав в Атланта. Той встъпи в действие едва на 10 март 2004 година, на 8 август 2005-та обяви решението си: драконовите наказания от 2001 година бяха анулирани. На осъдените бе удостоверено, че техният процес е проведен неправилно и непочтено. Целият случай трябва да се разгледа наново. С това борбата продължава, но особеното е, че американската правова система допуска една почти безкрайна верига от възможности за обжалване и ревизия, както за обвинението, така и за защитата. Борбата за окончателното освобождаване на кубинските разузнавачи следователно започва едва сега. Обаче картите за петте храбри мъже са размесени отново и сега те са по-добри, отколкото преди това.

Ползвано от “Solidaire”, Брюксел, отпечатано в Ротфукс
(Превод: д-р Рачо Рачев)

 

Невинни!
“Свобода за Рамон, Рене, Герардо, Антонио и Фернандо!”

“Ние се надяваме, че седмицата на 13 февруари 2006 г. ще се запише като история” – така нарече своите очаквания заместник-председателят на бюрото за юридическа защита във федералния окръг Флорида Ричард Клуг, при устните показания, насрочени пред 11 окръжен апелативен съд в Атланта във връзка със случая на петимата кубинци. Този съд през август миналата година отмени присъдите, които бяха произнесени през май 2001 от окръжния съд в Маями срещу петимата и определи в шестмесечен срок да бъде проведен нов съдебен процес.

Междувременно групата защитници на противоправно осъдените кубински мъже, единият на доживотен затвор, а останалите на дългогодишно лишаване от свобода, вече е подала в срок своите юридически аргументи, в които пледира за невинност.

Обаче юридическият случай на петимата отдавна се е превърнал в политически случай. Как е възможно хора да бъдат арестувани и осъдени само защото са събирали информации за групи, които от територията на САЩ са запланували да извършват терористични акции срещу Куба? Както защитата можа да докаже, петимата нито са нанесли щети на САЩ, нито са шпионирали за военни тайни.

Както арестуването им в 1998 година, процесът срещу тях от съда в Маями, присъдите, както и противоправното им третиране през време на арестуването и престоя в затвора, бе произвол и противоречие с всякакъв международен стандарт. До този извод стигна и работната група към комисията на ООН за правата на човека, по-специално за произвола при арестуване, през май 2005-та: Петимата са де факто политически затворници.

Юридическите доказателства за неправомерността на присъдите срещу 5-те са доказани и се подкрепят от известни и уважавани щатски организации като Националната адвокатска гилдия за юридическа защита при наказателни процеси, Дружеството за юридическа защита във Флорида... Следователно изходът от устните разпити, които започват на 13 февруари, ще бъде преценяван на първо място политически, а администрацията на Буш с оглед на големите си и внушителни приказки за уж борбата срещу тероризма, в този случай не ще може да се позовава на юридически претекст.

В една своя декларация от 21 декември 2005 година работната група срещу тероризма в Националното събрание на Република Куба настоятелно призовава: “В случая с петимата усилията трябва да надхвърлят настояването за нов съдебен процес. Те трябва да се превърнат в борба за незабавното им освобождаване, следователно не трябва да стоят нито ден повече в затвора!”.

“Куба си” (немското списание – бел.прев.) призовава да бъде подкрепена тази борба. Същевременно настояваме и за екстрадирането на върлия прословут международен терорист Посада Карилес на Венецуела. Под закрилата на североамериканските власти, той все още безнаказано се наслаждава на пенсионерски живот, докато онези, които искаха да сложат край на ужасния му кървав занаят, сега се намират в затвора при условия на най-грубо нарушение на човешките права.

Марион Гербер
Списание “Куба си”, брой 1, стр.3, 2006 г.
(Превод: д-р Рачо Рачев)

Билборд на петимата кубински разузнавачи

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите