Несломима вяра

За книгата на д-р Герго Цонков "Когато се раждаше демокрацията" (избрани публикации – 10.ХІ.1989 – 1994)
Дата: 
петък, 10 October, 2014
Категория: 

Пред мене е поредната книга на един изключително продуктивен автор и организиран човек, д-р Герго Цонков, който полага неимоверни грижи за физическото и духовното здраве на народа, с цел да бъде полезен в трудните моменти от неговия живот.

Лекар-педиатър по професия, и в обществения живот той се обръща към раждането и към детските години, когато прохождаше демокрацията. Авторът я приема изцяло, но не като разрушителна, а като съзидателна сила. Затова го безпокои противопоставянето, дистанцира се от злобата, която заля страната ни след Десети ноември 1989 година и осъжда подстрекателите към насилие.

С професионалната вещина на лекар, д-р Цонков се стреми, чрез вестникарски публикации, да постави диагноза на детската болест на демокрацията – двуполюстния модел, и да предпише лек – обединение на политическите сили в името на благото на народа. Той апелира за честност във взаимоотношенията между хората, за зачитане на другостта, т.е. на инакомисленето на другите и го възприема дотолкова, доколкото не е в ущърб на интересите на обществото.

Д-р Цонков е от тези автори, които силно вярват в изповядваните идеи. Неговата вяра е от сорта, за който наш национален поет писа, че е “бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити”. Но той не възприема сляпо тази идея; вижда и отчита деформациите, които доведоха и до нейното компрометиране. Много би бил щастлив той, ако тези деформации можеха да се избегнат! Но както във физическото здраве на организма на всеки човек настъпват кризисни моменти и те трябва да се лекуват, така и в духовното здраве на обществения живот има кризи, които изискват специално внимание и грижи за преодоляването им. Чрез вестникарските си публикации, част от които са поместени в тази книга, и чрез споделените съкровени мисли и преживявания д-р Цонков се стреми да посочи пътя.

В задъханото темпо на обществения живот непосредствено след Десети ноември 1989 година, авторът не е имал възможност да доогледа някои от езиковите неточности на изказа, в пунктуацията или словореда, което прави сега. Но по отношение на идеите, които изповядва, той не допуска корекции. Това го определя като последователен, принципен и взискателен гражданин на своята страна, която страстно обича и чието оздравяване е негова цел.

Нека пожелаем успех на автора и на поредната му книга, която препоръчвам на любознателния и добронамерен читател.

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите