Литературна премиера: Стефан Апостолов представи краеведското изследване “Бургас и морето”

Дата: 
събота, 28 May, 2016
Категория: 

На 27 май 2016 г. в Дома на писателя, Бургас, Стефан Апостолов представи своя значим изследователски труд, събрал в близо 600 страници миналото и настоящето на града ни, под заглавие “Бургас и морето”.

Водещият Петя Станева откри събитието с думите на Анахарсис: “Има три типа хора – такива, които са живи, други, които са мъртви и трети – които живеят край морето”.

И ако в по-ново време Хемингуей твърди, че “Всичко, което е далече от морето, е провинция”, то определено НЕ Е ПРОВИНЦИЯ онова, което е ДО морето...
Вярно е, че който не е посетил Бургас, го свързва най-вече с морето, но който се е докоснал до магията на града, винаги се връща или въобще не си тръгва, защото Бургас крие в себе си романтиката, меланхолията, чувството за свобода и желанието за сбъдване на мечти.
Свежият морски бриз, примесен с полъха на водорасли тегли несъзнателно към зелената вода, в която се отпускаш и усещаш живота – истинския и неподправения, съзерцаваш чистия хоризонт, изгрева на слънцето, сливащ се с морската синева...
” – каза Петя Станева, известна в литературните среди като Петра Лимоза.

Стефан Апостолов, както сам обича да казва, е роден на 70 метра от брега на морето и целият му съзнателен живот преминава на морския бряг. Въпреки очакванията той не е с историческо или философско образование. Притежава магистърска степен по индустриален мениджмънт и повече от 25 години посвещава на тежката промишленост и енергетиката. Общински съветник (2 мандата) в Община Бургас и окръжен съдебен заседател в Бургаския окръжен съд.

Голямата любов към историята, етнографията, културата и традициите, селищната и родова история, подтикват неспокойния дух на Стефан Апостол към издирване, систематизиране и описване на интересни и малко известни факти. Пише статии за вестници и списания в страната и чужбина, публикува редица коментари в интернет сайтове.

Автор е на книгите “Големият залив”, “Полуостровът”, по която телевизия “Булсатком” през 2015 г. продуцира филм, който се излъчва и до днес по канал “Дестинация България”, както и театралната постановка “Кюприйска епопея” (2015 г.), в главната роля на която се превъплъщава обичаният от всички бургазлии актьор и режисьор Валери Еличов.

Под перото на Стефан Апостолов излизат и трудовете “Остров Св. Анастасия”, “Преображенското въстание”, “Балканската война”, “Линията Мидия-Енос”, “Тракийското светилище Беглик таш”, “Живот...”, “Поповци” и др.

Книгата представи известният бургаски краевед, публицист, философ и общественик Георги Райков. В своето експозе Райков се спря на историята и развитието на града, от самото му създаване (всъщност – спорна дата), през Освобождението и динамичното му развитие в началото на ХХ век, до наши дни. Изтъкна огромната събирателска дейност на автора – факти, дати, документи – за оформянето на настоящия том като едно солидно свидетелство за ролята и мястото на Бургас в страната ни – преди и сега.

Издателят и редактор на книгата Денчо Михов накратко обобщи постигнатото в книгата от Стефан Апостолов. “Това е по-различната книга за Бургас. Авторът не е историк, философ, филолог по образование, но родолюбивият му дух и любовта към Бургас правят възможно съставянето на тази солидна книга, която всеки бургазлия трябва да има в личната си библиотека. Той ни зарази с родолюбие” – заяви Михов.

За музикалната пауза се погрижи бургаският бард Иван Костадинов, който изпълни известни и обичани песни за Бургас и морето.

Последва “блиц” въпроси от водещата и отговори от страна на автора.

Накрая Стефан Апостолов изказа своите благодарности към всички, които са му съдействали при реализирането на проекта и оптимистично завърши с думите на Тери Пратчет: “Ако не превърнеш живота си в история, ставаш част от нечия чужда история”.

След поздравления от присъстващите, цветя (включително и от името на кмета на Община Бургас Димитър Николов, поднесени от г-жа Димитрина Минкова), всички желаещи получиха автографи от автора и вечерта продължи на свободни разговори “по на чаша вино”.

Да пожелаем “на добър час” на автора и на неговата книга “Бургас и морето”!

------------------

Стефан Апостолов, “Бургас и морето”, Бургас, 2016 г.

------------------

Снимки: Николай Недев

------------------

Водещата събитието г-жа Петра Лимоза и авторът на книгата Стефан Апостолов
Известният бургаски краевед, публицист, философ и общественик Георги Райков представи книгата
Издателят и редактор на "Бургас и морето" за книгата и нейния автор
Цветя от името на кмета на Община Бургас Димитър Николов, поднесе г-жа Димитрина Минкова
Автографи...

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите