Литературна премиера: Мина Кръстева и нейните “Разпилени надежди”

Дата: 
четвъртък, 22 October, 2015
Категория: 

На 19 октомври 2015 г. в новия Дом на писателя – Бургас, ул. “Вола” №1, Мина Кръстева представи своя първи роман: “Разпилени надежди”. Неголямата зала бе изпълнена до краен предел от почитателите на творчеството на авторката. Не липсваха и официални лица: г-жа Йорданка Ананиева – зам.-кмет по “Култура и образование” в Община Бургас, Роза Боянова – председател на новосформираното писателско обединение в града, представители на музикалното съсловие: Стефан Диомов и Захари Чернев, и др.

Мина Кръстева е автор с широк обхват на жанрове – от поезия, разкази, сатира, през пиеси за деца, до първия й опит и в романа.

Книгата представи нейният редактор – Атанас Радойнов. В пространното си експозе той направи исторически обзор на възникването, развитието и класическото определение на жанра роман. За “Разпилени надежди” той каза:

“Очарованието на този роман е в широкото подобие, което обхваща проблематиката на 2-3 поколения българи от втората половина на ХХ век и началото на ХХІ век, т.е. така наричания преход.
Поетиката на Мина Кръстева е характерна за медитеранския генотип: с омекотени и приглушени емоционални състояния, със здраво вдадени корени в българския Ренесанс, без който не може да бъде разбран постмодерния свят на българската душевност.”

Авторката прочете кратък откъс от романа и разказа за мотивите за написването му, както и мислите и идеи, които са я вълнували, докато изгражда своите герои.

Герои от различни поколения, настойчиво и болезнено търсят своите истини за времето, в което са живели и живеят. Носталгия, стремеж и повик към хуманност, четивност и неманиерничене – това са качествата, заради които романът “Разпилени надежди” заслужава да бъде прочетен - това е мнението за книгата на писателя Начо Христосков.

Вечерта завърши на свободни разговори по на чаша вино в приятната обстановка на писателския дом и, разбира се, автографи от автора.

Да пожелаем “на добър час” на авторката и на нейния първи роман “Разпилени надежди”!

---------------

Мина Кръстева, “Разпилени надежди”, Бургас, 2015 г.

---------------

Снимки: Зоя Господинова

---------------

Засегнати автори: 
Стефан Диомов също уважи празника на Мина Кръстева
Бургаските поетеси Роза Боянова и Венда Райкова - с поздравления и подаръци за авторката
Букет цветя от името на Община Бургас връчи г-жа Йорданка Ананиева - зам.-кмет по "Култура и образование"

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите