Книгата на проф. Калина Лукова “Литература и медии”, удостоена с престижната Годишна награда на Съюза на българските журналисти в категория “Книга”

На 11 декември 2014 г. проф. дфн Калина Лукова, преподавател в БСУ, бе удостоена с престижната Годишна награда на Съюза на българските журналисти в категория “Книга” за книгата си “Литература и медии”.
Дата: 
неделя, 14 December, 2014
Категория: 
На 11 декември 2014 г. проф. дфн Калина Лукова, преподавател в БСУ, бе удостоена с престижната Годишна награда на Съюза на българските журналисти в категория “Книга” за книгата си “Литература и медии”

В навечерието на Коледа и Нова година СБЖ връчи своите годишни отличия, като тази година поводът беше 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България.

Церемонията по награждаването се състоя в салон “Журналист”, а домакини на празника бяха и. д. председател на СБЖ Снежана Тодорова и шефът на комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ и член на Управителния съвет на съюза Любомир Пеевски, който освен главния двигател на събитието беше и водещ на церемонията.

Известен с елегантния си изказ, Любомир Пеевски се обърна към присъстващите, поздравявайки ги със сърдечното: “Добър ден, хубави дами и любопитни господа!”, което силно напомни на градския софийски дух, който може би нищо не е в състояние да затрие през годините. Той припомни, че тази година е специална за българската журналистика, защото е юбилейна и преминава под знака на двете кръгли годишнини.

Пеевски не пропусна да отбележи, че българските журналисти винаги са били съпричастни към случващото се у нас и са били радетели за българската духовност и църква. “Българската журналистика и БПЦ винаги са вървели близо една до друга. Още преди Освобождението една трета от българските вестници и списания са излизали в Истанбул и са взели участие в борбата за църковна независимост” – каза той и по този повод СБЖ награждава с почетна грамота и плакет Светия синод, а почетна грамота и висшето отличие на съюза “Златно перо” се дава на патриарха на България и Софийски митрополит Неофит. Но не само духовният клир бе отличен със специални отличия по повод празника.

“Златното перо” и почетна грамота бяха присъдени и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която беше патрон на тържествата по повод юбилея на журналистиката у нас. Г-жа Бокова е и член на СБЖ и вероятно затова беше така съпричастна към събитията и отправи топли слова по адрес на българските журналисти. А общинските съвети на Нова Загора, Враца и Разград също бяха отличени за това, че не останаха безразлични към юбилея и се включиха активно в неговото отбелязване.

За разлика от миналата година, когато не беше присъдена голямата награда за цялостен принос към българската журналистика “Йосиф Хербст”, то сега тя намери своя собственик и това е острото и талантливо перо на Велислава Дърева, която според Снежана Тодорова не се нуждае от представяне, защото е от малцината, отдали живота си на журналистиката и държаща на своето достойнство. “Велислава е човек, който не би направил компромиси, за да създаде коалиция дори със самата себе си” – каза Тодорова.

Тя не пропусна също да отбележи, че топ журналистката е била сред най-активните по време на честванията на юбилея. Самата Дърева пък видимо развълнувана сподели, че Йосиф Хербст е този, който я е направил журналист и припомни една лична история с млада своя колежка, която, виждайки снимката на големия български журналист на бюрото на Велислава, я попитала кой е този готин пич, а когато чула отговора, пренебрежително отсякла да не я занимава с глупости.

“За мен това е една метафора за днешната българска журналистика – приключи Велислава своето благодарствено слово, – която замени истината с интригата.” Тя не пропусна да спомене и още двама души, извисили се сред пишещите, без които също не би била журналист и това са Стефан Продев и проф. Филип Панайотов. Доайенът на българската журналистика и учител на много журналисти проф. Филип Панайотов също получи почетен плакет. Според него извън залата, където се намираме, се слушат какви ли не ругатни по адрес на българската журналистика, но тя няма да бъде черна дупка, защото има достойни колеги, а и не бива да страдаме от комплекси.

Мнозина от наградените приемаха отличията си с особено вълнение, защото това е признание от колега за колега, което много рядко се среща в този толкова напрегнат живот. За своите репортажи от горещите точки на света бе отличена и фурията на bTV Десислава Ризова, а БНТ бе сред електронните медии, обрали награди в няколко категории. По повод 55-годишния юбилей на националната медия тя бе отличена с почетна грамота и плакет, а шефката й Вяра Анкова освен грамота получи и почетната значка “Златно перо”.

“Огромна чест е за мен да получа тази награда – каза Вяра Анкова. – Но тя не е за лични качества, а за Българска телевизия и за професионалната почтеност, която отстояват хората, работещи там. Радвам се, че превърнахте журналистиката не в професия, а в кауза.” И с това обаче отличията за БНТ не свършват, защото едно от най-гледаните предавания, “История.BG”, също не си тръгна с празни ръце, получавайки плакет и грамота.

И още електронни медии бяха сред късметлиите да бъдат отличени тази година за свои предавания, които наистина са кауза. Голямо оживление настъпи, когато бе обявено, че в категорията кореспонденти в страната, предизвикали, както добави Любо Пеевски национален взрив, отличие отиде в ръцете на екипа от “Господари на ефира”. От името на екипа Густо ми е Велков отвърна, че тази награда е най-престижната за господарите и кореспондентите на предаването, но най-голямото отличие за тях било доверието на хората.

Сред наградените бяха и членът на УС на СБЖ Георги Калагларски за книгата му “Черноморски медии”, за който е силно усещането, когато колеги забележат труда на журналист.

“За нас, хората от БТА, тази награда е ценна и е за всички бетеанци, защото работата ни е екипна” – каза главният редактор на отдел “Анализи и коментари” в БТА Аглиада Маринова, която получи наградата в раздел “Информационни агенции”.

Много бяха отличените и от страната, което показва, че качествена журналистика се прави не само на жълтите павета, а и провинцията. Сред тях са Лора Стаматис – репортер от bTV, Пламен Асенов – БНР Радио Пловдив, и още други, които могат да се видят в списъка по-долу.

И тъй като по правило СБЖ не връчва награди на свои издания, този път, по повод юбилея бе отличен сайтът на съюза с почетна грамота и “Златно перо”, неговият главен редактор Петя Колева получи и почетен плакет. Като благодари за отличието, тя подчерта, че сайтът е свободна, отворена територия за българската журналистика и всички са добре дошли със свои материали на него.

Тя не пропусна да отбележи, че екипът, който се труди новините да стигнат до всички, не е голям, но професионален и работещ предано и с любов, а най-вече системните администратори са тези, които винаги са готови да се притекат в труден момент, да осъществят нова идея, спешно да спретнат някой и друг банер, или фейсбук страница... Затова и Павлин Манов, също беше награден.

В юбилейната година не бяха забравени и предишни председатели на СБЖ, които са дали твърде много от себе си за съюза. Посмъртно отличия получиха Стефан Продев, Веселин Йосифов, Боян Трайков и проф. Владимир Топенчаров.

------------------------

Ето и наградените колеги, които си заслужават да чуят по едно честито:

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ
СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И “ЗЛАТНО ПЕРО”
ПАТРИАРХ НЕОФИТ
ИРИНА БОКОВА, Генерален директор на ЮНЕСКО

ПОЧЕТНА ГРАМОТА И ПЛАКЕТ
Общинските съвети – Нова Загора, Враца, Разград
Българската редакция на Радио Китай за чужбина
БНТ – по повод 55 години от създаването й

ГРАМОТА И ПОЧЕТНА ЗНАЧКА “ЗЛАТНОТО ПЕРО”
ВЯРА АНКОВА

----------------------

ГОДИШНИ НАГРАДИ НА СБЖ 2013-2014 г

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА НАГРАДАТА “ЙОСИФ ХЕРБСТ
ВЕЛИСЛАВА ДЪРЕВА

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ: РАДИО
ПЛАМЕН АСЕНОВ , БНР, РАДИО ПЛОВДИВ
за рубриката” Великите европейци”

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ : ТЕЛЕВИЗИЯ
ДЕСИСЛАВА РИЗОВА – bTV
предаването ИСТОРИЯ.BG – БНТ
предаването НИЧИЯ ЗЕМЯ – Нова телевизия

ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ
ОТДЕЛ “АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ” БТА
С Главен редактор АГЛИАДА МАРИНОВА

ПЕЧАТ

ГАЛЯ ГОРАНОВА , в.”Сега”
ХРИСТО КОМАРНИЦКИ , в “Сега”

ФОТОЖУРНАЛИСТИКА И ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
ИВАН СТОИМЕНОВ
МАРИ КЪНАЛЯН

КНИГА
ГЕОРГИ КАЛАГЛАРСКИ
за книгата “Черноморските медии”
КАЛИНА ЛУКОВА
за книгата “Литература и медии”
ПЕНЧО КОВАЧЕВ
за книгите “Защо се самоубиват поетите” и “Стихотворения “

КОРЕСПОНДЕНТ НА ЦЕНТРАЛНА МЕДИА В СТРАНАТА
ЛОРА СТАМАТИС коресп. на bТВ в Бургас
“ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА” кореспонденти –Нова телевизия

НАГРАДА ЗА РЕГИОНАЛНА МЕДИА
Радио ДОБРУДЖА , Добрич

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ САЙТ
Сайта на СБЖ – ПЕТЯ КОЛЕВА – ЦАКОВА – Главен редактор на сайта на СБЖ

--------------------

По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България

БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ

1. Розита Попова – За юбилейните списания на сп.”Черно и бяло”
2. Станислава Пекова – гл. редактор на сп.”Черно и бяло”
3. Георги Найденов – председател на журн. д-во “Европрес”-Пловдив
4. Розалина Евдокимова – сайт на СБЖ
5. Петър Пъдев – сайт на СБЖ
6. Иван Тодоров – сайт на СБЖ
7. Александър Бозаков – член на УС на СБЖ
8. Цанко М. Цанев – председател на журн. д-во в Нова Загора
9. Тодор Попов – председател на журн. д-во в Самоков
10. Ангел Павлов – член на журн. д-во в Разград
11.Златка Димитрова – член на журн. д-во в Хасково
12. Евдокия Марангозова, председател на журн. д-во Враца
13. Юлиян Куюмиджиев – гл. редактор сп. “Музикални хоризонти”
14. Асен Милчев – издателство “Безсмъртни мисли”
15.Павлин Манов – активен участник в създаването и системен администратор на сайта на СБЖ.

По повод 170 години от създаването на българската журналистика и 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България СБЖ награждава (посмъртно):
СТЕФАН ПРОДЕВ – председател на СБЖ през 1990-1991 г.
ВЕСЕЛИН ЙОСИФОВ – председател на СБЖ през 1976-1986 г.
БОЯН ТРАЙКОВ – председател на СБЖ през 1986-1989 г.
ПРОФ.ВЛАДИМИР ТОПЕНЧАРОВ – председател на СБЖ през 1955-1956 г.

-------------------

Публ. в сайта на Съюза на българските журналисти на 11 декември 2014 г. Автор: Розалина Евдокимова

Засегнати автори: 
На 11 декември 2014 г. проф. дфн Калина Лукова, преподавател в БСУ, бе удостоена с престижната Годишна награда на Съюза на българските журналисти в категория “Книга” за книгата си “Литература и медии”
Книгата на проф. Калина Лукова “Литература и медии”, удостоена с престижната Годишна награда на Съюза на българските журналисти в категория “Книга”

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите