Поетичната книга “Нишки  безсъние” на Мария Хинева с наградата “Еквалибриум ‘2021”

Наградата “Еквалибриум” за 2021 г. на издателство “Либра Скорп” се присъжда на младата авторка от Несебър Мария Хинева за поетичната й книга “ Нишки  безсъние”.
Дата: 
четвъртък, 28 April, 2022
Категория: 

Поетичната книга “Нишки  безсъние” на Мария Хинева с наградата “Еквалибриум ‘2021”

Наградата “Еквалибриум” за 2021 г. на издателство “Либра Скорп” се присъжда на младата авторка от Несебър Мария Хинева за поетичната й книга “ Нишки  безсъние”. Дебютната книга на Мария Хинева вече е факт, предстояща е премиерата й както в родния град на авторката, така и в други градове в страната.

Мария Хинева (Мария Николаева Петкова) е родена на 18 ноември 1999 г. в  гр. Бургас. Възпитаник е на АЕГ “Гео Милев” в родния си град. Понастоящем е студентка във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Английска филология”.

Живее и твори в гр. Несебър. Участва в литературни конкурси и е печелила първа награда за поезия на студентския конкурс в гр. Шумен. Поезията й е конгломерат от сюрреалистични поетични преживявания – апокалиптични щрихи, гневни мазки, ярки линии сред космичен мрак... Картини, талантливо рисувани с ангелска опашка,  смекчени от пастелната мекота на очаквани изгреви и залези.

Според издателите “Нишки безсъние” е един сборник с мрачна и противоречива поезия, едно ранно прозрение през призмата на младостта, но някъде дълбоко между редовете се процежда оптимизъм – бяла светлина, проникваща в тъмното пространство на апокалиптичните стихове. Нишките надежда, обвити в тайнството на безсънието, носители на вярата – като упование, очакване на доброто, до което неминуемо ще се докоснем.

По мнение на редактора Лилия Христовапървата стихосбирка на Мария Хинева, пречупва тъмнината през призмата на младостта, за да проектира върху пространството на белия лист светла дъга.

Поезията на Мария Хинева е колкото мрачна и апокалиптична, толкова и объркана и противоречива – както впрочем и цялото ни заобикалящо общество. Очевидно младата авторка живее в свой самотен свят – навъсен, унил, меланхоличен, и единственото бягство от неговата потискаща уединеност намира в обятията на нощта – когато времето за сън се преплита с нишките безсъние, за да изкристализират чистите мисли, да се омесят в зрънцата на пясъчния часовник и да изплуват преродени, променени, с нова надежда.

Да пожелаем на новата книга “попътен вятър”, а на младата и талантлива авторка все повече дръзновение, въображение и... нови книги, с които да завладява сърцата на читателите!

-----------------
Мария Хинева, “Нишки  безсъние”, изд. “Либра Скорп”, 2022.
-----------------
За “Нишки безсъние” и поезията на Мария Хинева, от издателя ----->>>>>
-----------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите