Една уникална книжка

Дата: 
петък, 13 May, 2016
Категория: 

Една уникална книжка

Нейните автори Стефан Здравков и Мартин Момчилов са я нарекли “Ловни празници в искърското дефиле”. Тя е само от 32 страници. И кое на тази малка книжка и е уникалното? – ще попитате. Този въпрос си зададох и аз в първия момент. Но само, че я поех в ръцете си и големите и приятни изненади започнаха.

Сякаш невидим великан е грабнал невероятен по своята красота и багри кът от Майката природа и го е поставил току пред нас на предната корица на книжката... От нейния горен десен ъгъл, сред разкошна и омайна зеленина ни гледа с любопитните си очи добричко, мило и невинно сърне. А в долния край на фона на сплели клони дървета се виждат четири елени, ненадминати по своята красота, великолепие и достойнство...

Книжката е посветена на невероятния и незабравим празник на ЛРД (Ловно рибарско дружество) – Мездра. Той е бил проведен на 29 септември 2013 г., но преживените чувства на радост и възхищение от присъствалите, така вълнуват душите и сърцата им сякаш току що е завършил. По своята стройна и безупречна организация, изумителна, находчива и разнообразна програма, празникът може да мери ръст с най-добрите в Северозападна България, а защо не и в страната. Инж. Генади Събков, председател на Ловно-рибарското сдружение в Мездра открива празника с кратко, но стегнато и богато на факти слово, запознавайки многобройните присъстващи с интересната история на дружеството.

Авторите на книжката разказват за ветераните и по-младите ловци с много емоции, уважение и преклонение пред тях и неповторимата красота на райския кът-поляните на местността “Емирски мост”край Мездра. Бройката на присъстващите е твърде голяма, за да може да се определи “на око”, някои смятат, че тя не е по-малка от 2500, а други към тази внушителна цифра прибавят още 600-800. Най-важно място сред посетителите заемат инж. Генади Събков заместник кмет (днес кмет на Мездра), Иван Аспарухов (тогавашен кмет на общината, днес-заместник министър) и председателят на Общинския съвет инж. Делян Дамяновски. Те се отнасят с голямо уважение към всички “авджии”. На особена почит сред тях е Любен Генов, живата история на ловно-рибарското движение в Искърския край. Той е почетен гражданин на Мездра, носител на много значки и медали, притежател на богата колекция разнообразни трофеи. За него преди години в окръжния в. “Отечествен зов” талантливата журналистка Цветана Евгениева публикува великолепен очерк. който е поместен със съкращение в настоящата книжка, допълнен с нови интересни данни.

Похвални думи в книжката са казани и за инж. Генади Събков в нарочна рубрика – “Роден да бъде ловец”, Любен Генов, както и за останалите “авджии”. Те имат престижни професии, а ловът за тях е любим спорт, възможност за приятна почивка и общуване с природата...

В книжката се разказва и за други познати и уважавани ловци, а също за организатори и спонсори. Но за да се изживее и почувства описаното в книжката, тя трябва да се прочете... Провеждат се състезания на ловците с отстрел на дребен пернат дивеч, състезания с ловни кучета. Представена е филателна изложба, Определен интерес предизвиква изложбата “Оръжието на нашите деди” подредена от Регионален клуб “Поп Неделино” от с Мирково Пирдопско, към национално дружество “Традиция “Истинско. възхищение и приятни емоции доставя на присъстващите дефиле на кукерите от земското село Габров дол, дошли за първи път в Мездра Също: танцовите изпълнения на състава при читалище “Просвета” – Мездра и вълшебният глас на поп-фолк певицата Валя. Неусетно идва времето за награди на първенците. Тях връчват тогавашния кмет на общината Иван Аспарухов, неговият заместник инж. Генади Събков и доайенът на ловците Любен Михайловски от Боденец. Заслужена благодарност бива отдадена и на майстор готвачите на единадесетте казани курбан чорба! И още. И още!...

Този изумителен празник затрогва и най-големите скептици, довежда до възхита и възторг и най-студените. сърца.

За да се напише тази уникална книжка, богато илюстрирана с висококачествени цветни снимки, се изисква голяма осведоменост, неизмеримо признание към ловците и организаторите, преклонение пред красотите на природата, патриотизъм и безспорен талант. И авторите и колективът подготвил и издал тази уникална книжка имат всички тези добродетели. Поздравявам ги искрено и от сърце!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите