Един днешен активист за мир: Джими Картър

Картър: Израел трябва да говори с Хамас
Автор: 
Дата: 
сряда, 3 September, 2014
Категория: 

Един днешен активист за мир: Джими Картър

Понастоящем в Белия дом и израелското правителство цари голямо раздразнение и нервност във връзка с бившия американски президент- демократ Джими Картър. В Западна Йордания и в Кайро той се срещна с високо отговорни членове на палестинското движение Хамас, между които Насер Шаер, Махмуд Сахар и Саид Сиам. Непосредствено след това Белият дом критикува срещата като “не полезна”. Хамас била “една терористична организация” каза говорителът на Съвета за национална сигурност Гордън Джондроу във Вашингтон.Да се говорело с обявената от западното “морално-ценностно общество” Хамас за вън от закона, според Вашингтон и Тел Авив вече ставало нещо подозрително.Само когато се говори заедно, задружно, когато се води разговор в дух на разбирателство и да не се правят опити да се прокара един диктат с военна сила, можем да достигнем да едно поносимо, справедливо за всички страни уреждане на въпроса за мира. Това е посланието, което вече 84годишният стар носител на Нобелова награда за мир, Картър отправя във връзка с несъгласието му с плановете на Вашингтон и Израел. Бившият баптистки многословен изповедник /църк.баптист – привърженик на секта-бел.прев./ не беше единственият американски президент, който във втората половина на ХХ век, през време на президентството си да не е изпращал американски войници да нападат чужди страни, а също и да не е бил най-успешният посредник досега между палестинците и Израел. Въпреки това израелският правителствен шеф Ефуд Олмерт, отказа да приеме Картър или да му осигури обичайната лична охрана. Вместо това той нарежда да се съобщи на посетителя официално, че не може да получи разрешение за влизане в Газа. По тази причина след това отпътува за Кайро. През време на деветдневната му близкоизточна визита, на днешния петък /18.4.08./ предстои посещение при водача на Хамас, Кахлед Мешаал в Дамаск. С право движението Хамас се чувства оценено от посещението на Картър, тъй като той направи пробив в илюзорната изолация.

От “Юнге Велт”, 18 април 08, петък, №91
(Превод: д-р Рачо Рачев)

------------------------

Картър: Израел трябва да говори с Хамас

Бившият американски президент приключи близкоизточната си визита. Палестинците готови за мирно разрешение

Бившият американски президент Джими Картър в понеделник /22 април 2008/ покани движението Хамас за преки разговори. “Настоящата стратегия, Хамас и Сирия да бъдат изключвани, просто не функционира”, каза в Ерусалим, приключвайки деветдневното си пребиваване в региона. Носителят на Нобеловата награда за мир се срещна в края на седмицата с шефа на Хамас, Халед Мешаал, който живее като емигрант в сирийската столица.За тази среща Картър бе остро критикуван както в САЩ, така и в Израел. На критиците си политикът отвърна: “Проблемът се състои в това, че Израел и САЩ не искат да се срещнат с някого, който трябва да влезе в сметките им”. Според данните на Картър хората от Хамас са готови за военно примирие в ивицата Газа, както и за признаване съществуването на Израел като държава. Нямало съмнение в това, че както арабският свят, така и Хамас биха възприели правото на Израел да съществува миролюбиво в границите си от 1967 година. Хората от Хамас няма да торпилират усилията на палестинския президент Махмуд Аббас да сключи мирна спогодба с Израел и да приемат една палестинска държва в Западна Йордания и в ивицата Газа. По думите на Картър организацията иска, разбира се, уговорената спогодба на Аббас да бъде предоставена за гласуване от народа. В близост с Байт Нанун, в северната част на ивицата Газа, в понеделник сутринта при една престрелка е убит от израелските войници един член от близките с Хамас бригади на Есеедин Ал–Касам.

Палестинският център за правата на човека събщи вчера, че на 6-ти април в ивицата Газа убитото 4-годишно палестинче, не е простреляно, както първоначално се допусна, от израелски войници, а е загинало при хвърлена и експлодирала граната от въоръжени палестинци. /Собствена информация на в.”Юнге Велт”/ От в.”Юнге Велт”, вторник, 22 април 2008, №94

(Превод: д-р Рачо Рачев)

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите