Думи за забравените

За уважението, преклонението и пр. "трудовите дела" на ръководството на Бургаската писателска общност.
Дата: 
четвъртък, 27 July, 2017
Категория: 

27 юли е забележителна дата на българската културна история. Това е ден за памет на Светите Седмочисленици – солунските братя и техните петима ученици, които са спасили и утвърдили българската азбука. На този ден е предал богу дух през 916 г. Св. Климент Охридски.

За Бургаската писателска общност изглежда това няма никакво значение, защото нито в страницата във Фейсбук, нито в Дома на писателя се каза нещо и се отбеляза някакъв знак. Кой да се сети за книжовници от ІХ век?!

Защо тогава не се сети ръководството на Писателската общност да спомене Христо Фотев, който е починал на 27 юли 2002 г. (точно преди 15 години)?! При други случаи ръководството на Писателската общност се хвали, че много почитат Христо Фотев!

Има и поети в Бургас, които са носители на литературната награда “Христо Фотев” – и те толкова са свързани с него.

Защо днес не се отвориха вратите на литературния музей “Насаме с Фотев” в Дома на писателите?!

Защо не се написаха няколко реда на таблото до оградата на Дома?!

Кого ли питам? Всички са в отпуск!

Мрачна и жалостна картина, драги поети и писатели от Бургас.

Коментари

ние читателите се сещаме, поне двама от Фб приятелите ми са публикумали стихове които им харесват :) а ония са от псевдоинтелектуалците ... :(

В своята биографична книга покойният Илия Бурджев се изказва нееднозначно за Христо Фотев.Не особено възторжени са и коментарите на редица бургазлии,неизкушени от словото,които са познавали Фотев приживе. Подобни факти неминуемо навяват на някои мисли, които ни отвеждат в посока, съвсем различна от единодушвонто венцехвалене.А аз си мисля,че тогава,когато един автор е качен на пидестала не защото е изтласкан там от народната любов, а в резултат на преднамерена институционализация от страна на властта, той неизбежно би получавал ръкопляскания само по заповед от свещеното "горе".Безумно е да очакваме нравствен подвиг от една писателска група,доказала многократно, че може само да приглася,но не и да има собствен глас. Споменаването на Фотев в деня на неговата кончина не се хонорува.Защо тогава да се случва изобщо?!
Моят коментар, както и мнението на уважавания от мен Борис Бухчев, доказват и още две неща: първо, че писателска съвест в Бургас все пак има,и, второ, че "обединените" писатели на Бургас са по-разделени от всякога, потънали в мрака на поредното литературно мракобесие, което този път няма аналог в бургаската литературната история!

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите