Дамски клуб “Поля Терзистоева” при Варненското тракийско дружество

Дата: 
петък, 10 October, 2014
Категория: 

 

Поздравление от Петя Алексиева до жените-тракийки по случай Осми март

Силно желая в навечерието на Осми март да поздравя от все сърце всички жени и освен крепко здраве, да им пожелая по-спокойни и мирни дни. На жените-тракийки и съмишленички на тракийската кауза благодаря за участието им в организирания живот на Дамския комитет “Поля Терзистоева” към Тракийско дружество “Капитан Петко Войвода” – Варна. Желая им още по-приятни изживявания и много весели часове по време на многобройните ни дейности. Специален поздрав отправям към председателките на кварталните и районни тракийски клубове и им пожелавам все така усърдно да работят за съхраняване на народните обичаи, за пренасяне през поколенията на спомена за плодородна и поробена Тракия, за душевността и героизма на предците ни и копнежа ни за Тракия без граници, за да можем да получил компенсации за останалото там имущество и спокойно да посещаваме родните места на родителите и прародителите си.

Нека ни окриля вярата, че ще бъдем възнаградени за нашето толерантно поведение, намерило израз в лозунга “Не забравяйте, но не отмъщавайте, като изградим общия дом в Тракия без граници. Дотогава да не забравяме завета на прославения войвода Георги Кондолов, който в предсмъртния си час отправи към въстаналия точно преди сто години български народ през славното Илинденско-Преображенско въстание: “Проклети да бъдете, ако не продължите борбата”!

Петя Алексиева – председател на Дамски комитет “Поля Терзистоева”
Варна, 2003 г.

 

Човешката доброта

Не че им е широко около врата. Не чe не съзнават тежестта на момента и безгрижно се отдават на веселие. Не. Всекидневно се сблъскват с трудностите, но не искат отчаянието да ги сломи. Българската народна песен блика в душите им и намира простор. Човешката добрина ги кара да търсят общуване с близки хора, със сродни души. Често Тракийският дом се оказва поле за изява и за отмора, за блага дума и споделени мисли. Там Дамският комитет “Поля Терзистоева” урежда седенки и провежда под други форми дейността си. Не рядко обаче негови прояви има и в кварталните, и в селските тракийски клубове.

 

На Бабинден
В Клуба в “Чайка” хапнаха сладка баница

Празнувахме Бабинден в нашия квартален клуб. Както и при други тържества, певческата ни група, чийто ръководител е Таня Христова, изнесе богата програма. И този път тя беше тематично съобразена с празника. Самодейците ни подготвят и хумористични сценки. Пък като се хванем на хорото, ни обзема чувство за голяма сплотеност, сърдечна общност и взаимна обич.

Както често се случва, доклад изнесе председателката ни Таня Христова. По-различно премина тържеството през тази година поради изненадата, която ни поднесе Петя Алексиева – председателка на Дамския комитет към Варненското тракийско дружество “Капитан Петко Войвода”. Тя, освен че е майка на три деца, е хористка и солистка на Вокална група “Варна” при тракийското дружество и чудесна домакиня. Почерпи всички ни, 80-те жени-пенсионерки, със сладка баница, приготвена от нея, и с ракия. И ние се отсрамихме пред гостенката, която членува в нашия клуб. Как да не е сметнем за “баш баба”, как да не я уважаваме и обичаме! Отбелязваме всички празници от националния и тракийския календар: Нова година, Бабинден, Трифон Зарезан – Ден на лозаря. И тази година посрещнахме празника с печено пиле, прясна пита и руйно вино. Извършихме ритуалите, свързани с него: избрахме Царя на лозята, символично зарязахме лоза и от пръчките свихме венчета. Ще отпразнуваме и Осми март, и 26 март – Деня на Тракия. Радваме се на всяка възможност да бъдем заедно и да се веселим.

Димитричка Димитрова, секретар на тракийския клуб в квартал “Чайка” – Варна

 

Доклад за отбелязването на 10-та годишнина от основаването на Дамски клуб “Поля Теристоева”
Събранието се проведе на 27.11.2007 г. Филмирано е от Илия Стоев.

Уважаеми гости на нашето тържество,

Уважаеми жени тракийки и съмишленички,

Отбелязваме паметно събитие – 10 години от възобновяването на Дамския комитет. Нарекохме го Поля Терзистоева, на името на заслужилата тракийка и дългогодишна председателка на тракийското дружество във Варна. Впрочем тържеството ни може да бъде посветено и на 77-та годишнина от създаването на Дамски комитет във Варна, който е и първата организирана форма на самостоятелен живот на жените-тракийки в България. Как се стигна до това историческо събитие в живота на тракийската организация?

Като ехо от проведения в нашия град Варна ХІV конгрес на тракийската организация в България отекнал зовът на тракийката Мара Аргирова Михайлова за създаване на женски съюз. По време на конгреса тя видяла тракийките – активистки на варненското дружество как успешно се справят със сложни организационни задачи. Най-активна сред тях била секретарката на дружеството, Поля Христова Минчева. Това е младежкото име на Поля Терзистоева.

На 2 март 1930 година в големия дюкян на Тракийския дом, който служел за клубно помещение се събрали жените членки на дружество “Тракия”. Сред тях била и Олимпия Йосифова, родом от Лозенград. Тя била първата жена-членка на варненското тракийско дружество. Именно нея избрали за пръв председател на новосформирания Дамски комитет. Записаните 40 членки били разпределени на пет групи в зависимост от местоживеенето си. Във връзка с предстоящото на 30 март 1930 година честване Деня на Тракия на жените била предоставена организацията на голяма томбола. Нейна цел била събирането на средства за предстоящото строителство на Дом Тракия. Жените се включили активно и в литературно-музикалната програма..

По време на подготовката и след успешното отбелязване Деня на Тракия броят на жените нараснал на 184. Възложено им било да разлепят 200 афиша, да раздадат 200 позива, да разпръснат 500 листовки и да закичат около 3000 души с лентички. След това в новото клубно помещение, открито на 30 март 1930 година започнала трескава подготовка за предстоящото лазаруване, за ушиването на театрални костюми и за изпращането на позив-обръщение към жените-тракийки в цялата страна с апел да последват примера на варненските жени и да се организират в самостоятелни женски дружества. Така първата искра за организиране на женски тракийски съюз пламнала във Варна. Разгоряла се на 28 октомври 1933 година, когато ден преди откриването на поредния конгрес на Тракийската организация в София била свикана среща-конференция на жените и бил основан Тракийския женски съюз (ТЖС).

На тази среща варненската десетчленна делегация отчела много културно-просветни прояви: изнесени били три сказки за възпитанието на децата и ролята на майката. Във вечеринките, освен с индивидуални изпълнителки, Дамският комитет се е представил с пиеска, участвал и в бала на благотворителните дружества в града, чийто приход от 43 000 лв. постъпил във фонда “за подпомагане на туберкулозните деца”. Варненските жени взели участие в протестната акция на 11 януари 1932 година под надслов “Долу оръжията”. На интервал от 15 дни в Клубното помещение на дружество “Тракия” жените се събирали на “хорати” (раздумки). Още много други прояви били осъществени съвместно с местните дружества “Любов към Родината”, “Милосърдие”, “Майка”, “Червен кръст” , с “Лигата на курорта Варна”.

Първата заявка към Дамския комитет за участие в обществения живот на Варна била за отбелязване празника на “Ордена на храбростта”, който се чествал на 6 май 1930 година с молебен и парад. Първата покана, отправена към комитета от друга организация носи дата 3 юни 1930 година и била от Македонското благотворително братство “Тодор Александров”. Канели ги на 9 юни да участват в отбелязване Деня на Македония. И в по-нататъшната дейност Тракийската, Македонската и Добруджанската организации отбелязвали съвместно почти всички исторически събития: Илинденско-Преображенското въстание, Деня на Добруджа, свързан и с честването на тракиеца Стефан Караджа. Учредени били протестни публични събрания, вечеринки. По традиция вечерта след такива сериозни изяви се устройвала литературно-музикална вечеринка с разиграването на томбола.

За кратко време Дамският комитет увеличил членския си състав на 251 души и тъй като имал приход от 31 800 лв. започнал да получава молби за социални помощи. Съдържанието им разкривало дълбоката бездна на мизерията, която сполетяла много тракийски семейства.

През 1937 г. тракийската организация се оказала под купола на забраната, но варненският Дамски комитет, под председателството на Здравка Драгулева и при най-активното участие на сестра й Мара Михайлова, продължил дейността си. Жените-тракийки не престанали да работят за тракийската кауза и тогава, когато тракийската организация се сляла с Отечествения фронт. Възможност за връщане към старите тракийски обичаи давали провежданите седенки, другарски срещи, урежданите изложби и особено седмиците на пролетните празници. В колективите на художествената самодейност, ръководител, наред с Никола Бозаджиев, била и родената в Малко Търново Видка Попова, потомка на големия род Пуховски. Наред с нея дългогодишни участнички и ръководителки били Гергана Дренчева и Калинка Атанасова. Сформирана била женкомисия, в състава на която влизали Дора Ставрева, Тодорка Лъскова и други жени.

През 1990 година било решено да се възобнови тракийската организация в страната. В ръководството на Варненското дружество били жените-тракийки Цонка Филева, Гергана Дренчева, Паунка Станчева, Катя Маргаритова, Дора Ставрева и други. Активната дейност на жените е една от причините, които доведоха преди 10 години до възстановяване дейността на Дамския комитет, чиято юбилейна годишнина честваме днес.

Идеята за възобновяване на Дамския комитет се роди спонтанно след завръщането от турне при бесарабските българи в Молдова на Дамската ни вокална група с художествени ръководители Величка и Станю Станеви. Ръководител на групата беше Румяна Вълчева – секретар на градската тракийска организация. Тя предложи свикването на събрание, което се състоя през есента на 1997 г. На него се избра и ръководството, което вече 10 години изпълнява задълженията си. Като член на Тракийския женски съюз Дамският комитет участва със свои делегации в работата на конгресите в Стара Загора, Созопол и Бургас. Също и в националните съвещания. Жените-тракийки са най-активни и в живота на градската организация. Повече от председателите на местните тракийски клубове са жени. Участваме когато се отбелязват годишнините от живота на Капитан Петко Войвода – патрон на дружеството, или юбилейните годишнини на първото в страната ни тракийско дружество. Посещаваме Петрова нива, Маджарово и село Аврен, Крумовградско. Участнички сме в съставите на художествената самодейност, които изнасят литературно-музикалните програми на тържествата по случай Бабинден, Трифон Зарезан, Осми март, Деня на Тракия, при юбилейните тържества – въобще активни сме във всички прояви на дружеството. Представяме Дамския комитет в фестивалите “Листопад на спомените”, в концертите, изнасяни в Морската градина.

В навечерието на национални празници Дамският комитет организира посещения на социални заведения, където сме горещо очаквани: в Дома за стари хора “Гергана”, в Дом “Майка и дете”, в Дом “Гаврош” или в Детски дом в гр. Каварна. Там доставяме радост както с указаното внимание и чрез литературно-музикални програми, така и чрез лакомствата и подаръците, които поднасяме. Заедно с ръководството на “Клуб Ветерани” членове на ръководството на Дамския клуб посетихме, по случай кръглите им годишнини, заслужилите тракийки Цонка Филева, Гергана Дренчева, Тодорка Лъскова, д-р Кичка Кираджиева, Деспина Лупанова, Василка Донкова... На най-възрастната тракийка Пенка Вълканова, доживяла до своя стотен рожден ден, беше изпратен поздравителен адрес. На Осми март посетихме тракийките със значителен принос в обществения културен живот на града ни: Пенка Живкова, Станка Димитрова, Лидия Петрова, Кристиана Димчева. Също и Павлина Димитрова – снахата на леля Поля. Бяха посетени в домовете им още няколко тракийки, за които инициативата подеха местните тракийски дружества. Беше организирано юбилейно тържество за Паунка Станкова, Цонка Филева и Веска Георгиева. И още за Деспина Лупанова, за Блага Станкова, Петя Алексиева, за Лазар Андреев, за семейство Стоеви... Ние не забравяме мъжете-тракийци. Бяхме едни от организаторите на юбилейните тържества на д-р Рачев и на съпругата му Танка. Посетихме в дома им Димитър Стамболиев, Никола Чернев, Константин Костантинов, Никола Димитров... Стараем се да бъдем съпричастни с членовете на тракийската ни организация в радостните и в тъжните моменти от живота им.

Наред със седенките, на които се изнасяха лекции със здравна или празнична тематика, с тържествата – промоции на книги или срещи с гости на града като Елена Хайтова и съпруга й-родопският поет Никола Гигов, Дамският комитет организира специално за жените няколко посещения на други градове. Сред тях най-трайни спомени остави пътуващият семинар до Котел, Жеравна и Преслав. Той беше посветен на 70-та годишнина на Тракийския женски съюз. Незабравимо за жените беше и организираното от Дамския комитет посещение на тракийското женско дружество в град Провадия. С голям обществен резонанс беше посещението на изложбата със Златните съкровища, което ръководството на Дамския комитет организира безплатно за тракийските семейства. Присъствието ни на родовата среща в с. Дъбравино, община Аврен, съвпадна с откриването на младежки дом. Сред присъстващите повече от 100 души имаше много млади хора. Това беше радостно и обнадеждаващо. В плана на Дамския комитет по случай юбилейната годишнина, която отбелязваме, е предвиден още един пътуващ семинар на тема “Душевността на жената – тракийка”. Също поемане шефството на Дома за деца в с. Бързица. И още, и още....

Да ни е честит празника! Да се множат успехите ни на ползу роду, в полза на Тракия!

Докладът изнесе Петя Алексиева –председател на Дамския клуб.

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите