“Четем заедно една книга” по повод Световния ден на книгата – 23 април

В Деня на книгата и авторското право ще четем заедно фрагменти от трилогията “Рай”.
Дата: 
петък, 17 April, 2015
Категория: 

“Четем заедно една книга” по повод Световния ден на книгата – 23 април

За трета поредна година бургазлии ще станат част от инициативата “Четем заедно една книга”. Това ще се случи на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. 

Целта на проявата е да се насърчава четенето като вид комуникация, която сближава хората, да се привличат нови читатели и да се създава култура на четенето.

Посланието “Любовта е единственото нещо, заради което сме тук на земята. Само тя ни прави вечни” ще достигне до над 1000 бургазлии чрез романите на Радослав Гизгинджиев, фрагменти от които ще четем заедно през целия ден в автобусите по линия 211. Доброволци ще предоставят на пътуващите малка брошура с текстове от трилогията “Рай”.

Денят ще завърши със споделяне и обсъждане. Авторът ще се срещне със свои читатели в библиотеката на БСУ. Трилогията ще бъде представена от Тони Маркс.

“Книгите на Радослав Гизгинджиев – казва тя – тревожат, смущават и търсят отговори:
Кога започва личната ни история – с раждането ни или много по-назад във времето?
Имаме ли свободна воля или сме повлияни от любовта и греховете на предците ни или на нашето собствено АЗ от миналите ни съществувания?
Можем ли да променим миналото? Има ли изобщо значение миналото и можем ли някъде да сложим черта и да започнем живота си от нея нататък, без старите грешки да ни влияят?
Предначертано ли е всичко в нашия живот? Ако големите неща са предопределени, можем ли по малките знаци да разберем какво ни очаква и да избягаме, да се скрием или да открием нов път?”

Идеята в един ден един град да чете една книга се ражда през 1998 г. в Сиатъл. Следват го други американски градове. Моделът “One City, one Book” е познат и в Германия, Англия и Ирландия.

През 2013 година народно читалище “Изгрев 1909” приложи този модел като представи пред бургаската публика романа “Сънища” на младия писател Явор Веселинов. За второто издание на “Четем заедно една книга” специален гост беше Керана Ангелова с книгата “Един след полунощ”.

--------------------

През 1995 г. ЮНЕСКО – Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, обявява 23 април за Световен ден на книгата и авторското право.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Inca Garcilaso de la Vega. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Josep Pla и Manuel Mejía Vallejo. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за празника произхожда от Каталуния, където 23 април е денят на Св. Георги Победоносец и по традиция се подарява книга.

--------------------

Засегнати автори: 

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.
  • Имейл адресите ще се завоалират в кода на страницата, за да се намали шанса да бъдат експлоатирани от спамерите.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
CAPTCHA
Този въпрос е за тестване дали или не сте човек и да предпази от автоматизирани спам.

Издателство "Либра Скорп" не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите