Ревюта

“Светулки в мрака” – една вълнуваща криминална история

преди 4 дни 1 час

Дебютният роман на Теодора Ирикова ни потапя в една вълнуваща и заплетена история, в която никой не е този, за когото се представя и нищо не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е просто криминален трилър, отвеждащ ни по следите на престъпление. Това е книга, в която всеки може да се припознае, книга в която всеки може да открие своето послание – в напрегнатите моменти на лъжи, корупция и престъпления, в миговете на любовта, която неусетно се оказва най-голямото ни спасение, в борбата със собствените ни демони.

Лирично-апокалиптичната поетична проза на Таня Шомова

преди 2 седмици 5 дни

За сборника разкази на Таня Шомова “Обсесия”. Книгата е е отличена с литературната награда “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп” за 2020 г.

Не са пропели първите петли...

преди 1 month 3 седмици

Старинен тролей здрависва своя извечен път... И сякаш бронзовото му сърце мелодично разделя времето на минало и бъдеще. На спомени и надежди в подредения хаос на днешния ден. Част от житейска броеница, дарена на всеки човек в мига на тайнството “рождение”.

По плочите безсъние личи...

преди 1 month 3 седмици

Новата книга на Драгомир Шопов се нарича “Пленник на свободата” – издателство WINI 1837, С., 2016 г. и включва поезия, фрагменти, размисли, миниатюри. Бих я оприличил на блестяща раковина, в чиято утроба кънтят посланията на вечния, безсмъртен живот.

Наведен над човешкото отечество...

преди 1 month 3 седмици

Животът е идеен и естетически модел на всеки творчески процес и негов естествен двигател. Затова литературата е подвластна на обществото и на социалните трусове, маркиращи път към бъдеще време. В основата на всичко е вграден Човекът: несъвършен, градивно-рушителен, доминантен над природата и реалността.

Поезия от бургаски автори за Годишния преглед ’2020

преди 1 month 3 седмици

Доклад на проф. Антония Велкова-Гайдаржиева по повод ежегодния литературен конкурс за връчване на годишните награди “Пегас”, организиран и провеждан от Община Бургас. В доклада се прави подробен анализ на издадените през 2020 г. поетични книги от бургаски автори. Докладът е поместен изцяло без редакция и съкращения.

С истините и тайните на битието...

преди 1 month 3 седмици

В науката нумерология числото седем има своето важно място. Както сочи едно изследване, “чудесата на света са седем, дните от седмицата са седем, има седем смъртни гряха и седем ноти. В християнството Бог е представян като седмия от шестте лъча на Сътворението” и т.н. Седем на брой, явно съвсем случайно, или пък не, са и включените новели в книгата на Златимир Коларов “Среднощен етюд за стари глупаци”...

Живея твойте земетръси, земя...

преди 1 month 4 седмици

Списъкът от самоубили се, или рано заминали си по други причини от света наши творци, е дълъг. Той е колкото трагичен, толкова и напомнящ, че перата им биха дали на българската литература редица още ярки произведения, освен завещаните приживе, със свой богат рисунък и индивидуален взор към битието.

От нас излиза не любов, а дим...

преди 1 month 4 седмици

Вече над две десетилетия, като през скъсан воден бент, в българската литература нахлуват всякакви “творби”. Повечето си приличат, защото са еднакво безлични като тематичен замисъл, естетически критерии, художествена реализация. Те олицетворят общата бездуховност у нас – следствие от неизбистрени обществени и социални процеси.

В песни са изминалите дни...

преди 1 month 4 седмици

Биографичните данни за позабравения поет Димитър Велинов не са многословни: роден през 1937 г. в с. Преображенци (Надър), Бургаско, завършва училище за трудови резерви в Бургас, след което е строителен работник на Баташкия водносилов път; после – във Вагоностроителния завод “Червено знаме” в крайморския град, в Полигон за вибробетон, след това редактор в многотиражките на местната Окръжна строителна организация и Нефтохим...

Страници